Flexibilitat i/o Duresa

    Hi havia una vegada, ... El fill de cert competent home de negocis, que mostrava signes de gran preocupació. Acostumat com estava a detectar problemes, el pare el va convidar a esmorzar per xerrar tot sol i conduir-lo a explicar-li el que li passava. Indagar, que en efecte, les coses no marxaven bé: La seva carrera, el seu treball, les seves relacions, estaven plenes de traves i el jove se sentia acorralat i impotent.
    - “No sé com superar els obstacles”, va confessar, “i no per debilitat, puc assegurar-ho. No conec molts més homes durs que jo, i no obstant això sento que retrocedeixo en comptes d’avançar.”

    - “Estimat fill, la duresa no ho és tot”, va somriure l’expert. “El marbre és dur, però si el colpeges amb un mall es trenca en mil bocins. El que importa no és ser dur, sinó ser fort. El cuir és tou però alhora fort, per més que li donis cops de martell no es trencarà. prova a enfrontar les dificultats i desafiaments amb resistència, però també amb flexibilitat, i aviat veuràs els resultats. “
    Eloqüent relat anònim sobre possibles actituds per afrontar dificultats.
    L’actitud presa pel jove del relat a l’hora d’enfrontar-se a les dificultats, és el que algunes o alguns psicòlegs la defineixen com “rigidesa psicològica o cognitiva”.
    En el món empresarial, sol donar-se un estil de direcció “dur, rígid o inflexible”. Són aquests perfils que no s’obren a noves perspectives, que no admeten altres punts de vista ni toleren els canvis. No entenen que la flexibilitat és avui essencial.
    Una direcció empresarial “flexible i de ment oberta”, afronta millor i resol més eficaçment les adversitats. A més, crea un entorn laboral participatiu i motivador que implica al seu equip o col·laboradors.
    Hem d’admetre que tots, en certa manera, apliquem en algun moment certa rigidesa. Cada un de nosaltres ens aferrem a una sèrie de conceptes que assumim com inamovibles. Que això sigui així no és negatiu. Però cal que hi hagi un equilibri on sempre siguem més tendents a practicar la “flexibilitat psicològica”.
    En temps ràpidament canviants i difícils com els que estem vivint, el lideratge flexible és imprescindible. Hem de ser capaços d’adaptar-nos, innovar i motivar el nostre equip en cada situació.
    Davant un canvi de panorama, es fa necessària la recerca d’alternatives.
    La flexibilitat passa també per implantar canvis graduals. Dividir els processos en diverses etapes, de manera que tothom es pugui anar adaptant progressivament al nou escenari.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu