La gallina dels ous d’or

    Hi havia una vegada... un granger i la seva esposa que, un dia, van descobrir en un dels nius en què criaven gallines un ou d’or massís. La parella va anar observant que l’au produïa aquest prodigi dia rere dia, obtenint cada dia un ou d’or.

    Reflexionant sobre què era el que feia que la gallina en qüestió tingués aquesta habilitat, van sospitar que aquesta posseïa or al seu interior. Per comprovar-ho i obtenir tot l’or d’una vegada, van matar la gallina i la van obrir, descobrint per sorpresa seva que per dins la prodigiosa au era igual a les altres. 

    I també es van adonar que, en la seva ambició, havien acabat amb allò que els havia estat enriquint.

    “La gallina dels ous d’or”, és una coneguda història curta popular reescrita per nombrosos autors.

    Quina és la moralitat d’aquest relat?
    La parella de grangers es va penedir per la resta de les seves vides per haver matat la gallina dels ous d’or. L’ambició ens pot portar a perdre allò que tenim. És millor conservar la poca cosa que tinguem, a arriscar-se a perdre-ho tot a la recerca de més.

    Si enfoquem el significat d’aquest relat a l’activitat empresarial, podem trobar certs paral·lelismes:
    En primer lloc, la necessitat de tenir una política d’inversions, dins de la nostra planificació estratègica, per saber on invertir els beneficis obtinguts.

    En segon lloc, i, en relació amb el punt anterior, la conveniència de reinvertir els beneficis en el creixement i consolidació de la pròpia empresa.

    Si el matrimoni de grangers hagués dedicat els beneficis a millorar les instal·lacions de la seva granja, podrien haver minimitzat el gran error de matar la seva gallina dels ous d’or, ja que disposarien d’una granja més moderna amb una economia perfectament sanejada.

    Finalment, la necessitat de tenir cura dels nostres clients. És convenient tenir present el paper essencial que exerceix la cartera de clients a l’empresa, ja que és, realment, on es troba la principal font de recursos de qualsevol negoci.

    Serà, per tant, necessari realitzar actuacions per cuidar-los i incrementar-ne la satisfacció i la fidelització.
    Una altra reflexió és que podríem dir que la gallina era el patrimoni dels grangers i que els ous d’or eren els rendiments que produïa.

    En acabar amb el patrimoni, van acabar amb els seus fruits.

    El patrimoni és important a les finances de qualsevol empresa. 

    S’acumula i s’hauria de fer servir per finançar altres projectes, diversificar i afrontar així i amb més garanties possibles èpoques de crisi. És un important suport per a la presa de decisions amb més llibertat.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu