Com comunicar-nos de forma efectiva

    Les persones, pel simple fet de ser éssers sociables i poder comunicar-nos tenim un gran repte: Comunicar-nos de forma efectiva.
    Moltes vegades els nostres missatges no són captats ni en forma ni en contingut al que volíem expressar, amb la conseqüent frustració que això genera.
    Segons John Gottman, hi ha quatre actituds tòxiques que interfereixen en la comunicació i fan insostenible qualsevol tipus de relació, ja sigui entre un equip de treball, socis, a nivell de parella, etc.

    I cal tenir-les en compte si volem millorar la nostra comunicació amb l’entorn:
    - Culpar o criticar: Aquest punt és molt destructiu ja que representa un atac directe cap al nostre interlocutor o col·lectiu a qui ens dirigim. Si parem atenció, podem adonar-nos que és força comú expressions d’aquest tipus “Ets un desastre…” “Ets massa detallista…”
    - Despreci: Inclou el sarcasme, cinisme, subestimar a l’altra persona, la ironia despreciativa, i en últim terme els insults. El despreci és un signe de manca de respecte.
    - Posar-se a la defensiva: Aquesta actitud s’utilitza normalment com a mesura de protecció. Sol passar quan ens sentim vulnerables o atacats d’alguna manera.
    - Aïllament: Com a mostra de no voler implicar-se de forma activa en converses. Aquesta actitud porta a la persona a “tancar-se”, tallant d’aquesta manera la connexió. Algunes formes d’aïllament és quedar-se en silenci, negar-se a participar, retirar-se o renunciar. Aquesta actitud implica escapar-se de la relació, enlloc d’enfocar-se en la resolució de problemes.
    Aquestes actituds tòxiques poden formar part de la nostra quotidianitat i en major o en menor mesura, tothom ha pogut caure en alguna d’aquestes.
    La qüestió és que pel fet de que siguin comuns no treu que tinguin un efecte destructiu en la nostra comunicació i relacions.

    Així que si volem enfortir les nostres relacions i/o converses, tinguem present optar per unes altres actituds més saludables:
    - Escolta activa: Escoltar sense judici i sense queixes.
    - Empatia: Ser capaços de posar-nos a les sabates del nostre interlocutor per poder comprendre’l millor. Això no vol dir que hàgim d’estar d’acord amb allò que estem escoltant, sinó que entenem la seva postura i la respectem.
    - Assertivitat: Acceptar la postura del nostre interlocutor i saber expressar el nostre punt de vista per contrari que pugui ser. L’assertivitat és una manera de mostrar respecte cap a un mateix i cap al nostre interlocutor.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu