PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Begoña Cartagena Font

L’essència de la felicitat

“Tots els mortals busquen la felicitat, senyal de que ningú la té”. Baltasar Gracián.

Aquesta frase, enunciada al segle XVII, ens pot fer pensar en la lleu evolució que hem tingut els éssers humans en aquesta matèria.
Agafant com a mostra a 5 filòsofs, explorarem el significat d’aquesta paraula i les possibles variants que pot tenir:


Per Aristòtil, filòsof grec metafísic, la felicitat és una màxima aspiració dels ésser humans. I més que un estat en concret, ell afirma que és un estil de vida, en què s’exercita constantment el millor que té cada persona.


Per Epicur, filòsof grec fundador de l’escola de la felicitat, es tracta de valorar tot el que tenim; afirmant que és l’equilibri i la temperança el que dóna lloc a la felicitat, unit a treballar per amor al que es fa. Ell apostava per aprofundir en la comprensió d’un mateix i com a conseqüència canviar la societat en què es viu. I ens regala les següents frases per reflexionar:
“Res és suficient per a qui suficient és poc” i “No se és mai massa jove ni massa vell per conèixer la felicitat”.

Per al filòsof alemany Nietzche, la felicitat és la força vital, l’esperit de lluita contra els obstacles que ens limiten la llibertat i l’autoafirmació. Ser feliç és ser capaç de provar la força vital mitjançant la superació d’adversitats i la creació de formes originals de viure.

I per a Ortega i Gasset, la felicitat consisteix a trobar allò que ens satisfaci completament. I diu que aconseguirem la felicitat quan conflueixi el que desitgem amb el que som en realitat. És aquí quan ens convida a prendre consciència sobre nosaltres mateixos, tant del moment present com de qui volem ser en un futur i quin tipus de vida voldríem viure.

Tots els éssers humans tenim la potencialitat i el desig de ser feliços i segons aquest filòsof i escriptor, ho podem aconseguir fent confluir aquestes dues realitats.

La felicitat ha estat un tema sobre el qual s’ha investigat al llarg de la història de la humanitat i em complau saber que la forma de treballar avui en dia està impregnada de l’essència d’aquests i altres grans pensadors.

Una frase que resumeix la meva visió en relació al benestar personal i en definitiva, a la felicitat, queda resumida en aquesta frase d’Epíctet i atribuïda al teòleg Reinhold Niebuhr:
“Concedeix-me la serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, el valor per canviar les que sí puc i la saviesa per apreciar la diferència”.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105