PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Begoña Cartagena Font

Com vèncer la solitud de l’emprenedor

Quan algú decideix emprendre és conscient que haurà de passar per diferents etapes i moments difícils en els que haurà de travessar dubtes, incerteses, pors.

Sota el meu parer, hi ha un aspecte que sol agafar de forma imprevista la majoria dels emprenedors, especialment en estadis primerencs, i és: la solitud.

Precisament la persona que emprèn pot sentir-se inicialment com un home/dona orquestra, on ho fa tot sol/a. I això impacta en la presa de decisions, estratègia i tàctica a seguir, inversions a fer, etc.


Hi ha maneres de vèncer aquest sentiment que provoca dubtes, impotència i frustració a qui ho pateix:

• Deixar de pensar en termes d’èxit o fracàs. La vida és aprenentatge i, per tant, de totes les experiències, tant les bones com les dolentes es pot aprendre. És recomanable deixar a una banda la sensació de fracàs quan les coses no van com ens agradaria i començar a preguntar-nos: Què fa que hagi tingut aquests resultats? Què puc fer diferent? Com puc començar a revertir la situació?

• Tenir referents. Fixar-se en persones que estan on nosaltres voldríem estar o que han aconseguit crear un negoci o estil de vida que ens agradaria. Persones de qui es pot aprendre i poden resultar estimulants.

• Formar part de comunitats i rodejar-se de persones d’èxit. Com a emprenedor la mentalitat juga un paper fonamental. Es necessita obrir la ment a noves possibilitats, a noves actituds i maneres de pensar. Formar part de cercles de persones amb qui compartir dubtes, idees, projectes, celebracions... ajuda a créixer.

• Deixar de subestimar les pròpies capacitats. Precisament en moments vulnerables és quan ens podem sentir més insegurs i podem comparar-nos amb els altres, la qual cosa pot resultar perjudicial tant a nivell emocional com pel rendiment del negoci. Per tant, la meva invitació aquí és valorar les pròpies aptituds i qualitats i atrevir-te a tirar endavant aquell somni que en un moment donat ens va fer vibrar i engegar el projecte.
Com va dir Walt Disney: “Si ho pots imaginar, ho pots crear”. Així que centra’t en la teva passió, dóna el millor de tu, atreveix-te a donar passos de gegant, sigues perseverant i obre’t a rebre la recompensa a tota la teva feina.

• Fer equip amb col·laboradors i proveïdors de confiança. Al principi sol ser habitual que ens ho fem tot sols, tot i que amb el temps ens adonarem que el més profitós és delegar aquelles qüestions en què no som experts, ja que proporciona un estalvi de temps important i ens assegurem d’una feina ben feta.

• Invertir en un mateix, en formació, tenir mentors és el que permet evolucionar de forma ràpida i sentir-nos acompanyats i recolzats en un tram del camí.
Sentir-se sol és humà, i es diu que no hi ha millor companyia que la d’estar amb un mateix. Així que et convido que puguis posar en pràctica aquestes recomanacions i que treballis el teu interior per sentir-te sempre molt ben acompanyat per tu mateix.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105