Empenta econòmica

  Tota acció es desenvolupa en tres fases: comença amb Empenta, l’execució o la manera de fer és Tècnica i culmina amb un resultat què és Econòmic, segons Maurice Blondel. En el Globàlium de Xirinacs Acció parteix de Plasma (quantificada i desinteressada) i arriba a Món com Economia (quantitativa i utilitària).
  Empenta. Força física lliure del vessant plàsmic. Empenta és Acció sempre activa però sense finalitat ni causalitat, és microfísica o física quàntica. Iniciativa. Activitat. Màxim esforç. Agència. Acció absoluta. Gesta. Aventura. Viatge. Exploració. Tècnica Plàsmica. Moviment desordenat, flexible i inútil de la realitat concreta exterior. L’Acció, constructiva o objectiva, turbulenta o apassionada, és l’empenta subjacent a l’economia. L’empenta de la realitat que no es pot explicar i no se sap d’on neix. Contínuament fem coses. L’Acció d’origen plàsmic: el moviment d’una cosa pot ser causat per una altra cosa. En la física quàntica l’Acció elemental no és contínua, es fa a glops (quanta).

  Empresa. Força física útil en el vessant mundà. Empresa és ECONOMIA. El món de l’Economia és macrofísic i es regeix per l’estabilitat i la llei del mínim esforç. Mínim esforç. Màxim resultat. Producció. Cos social comú. Contracte social. Ofici. Mecànica. Fabricació. Guanyar-se la vida. Motor de progrés. Creació de plusvàlua. Amb o sense lucre. Tècnica mundana. El bon ordre de la casa. Bona creació i bon repartiment del bé comú. Ordre flexible i útil de la realitat concreta. L’Economia és el motor físic de qualsevol Comunitat. L’empresa és la peça central de l’Economia. L’Economia revoluciona intensament la realitat concreta.
  L’empresari extreu la força psíquica de l’Experiència i de la Passió. L’empresa demana empresaris apassionats. La Passió és Acció subjectiva, vivència interior o acció psíquica plàsmica. Aquesta Passió ha de venir fonamentada en la Felicitat de la confiança en el tot. Conduir a bon port l’empresa demana defugir la desil·lusió, la mandra, els dubtes. Cal un bon raig de motivació subjectiva per a impedir què l’enemic es fiqui dins l’Empresa. És per aquesta raó que és bo d’implicar en l’Empresa tota la micropsíquica de la Passió de totes les persones que s’hi relacionen i en formen part.

   Ja és a la venda el número 126

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu