Arquetip

  L’Arquetip, model que ve d’antic, sempre és un patró, un esquema originari sotmès a canvis d’evolució. Arquetip és un organisme ancestral, a voltes arcà, d’on s’han derivat les formes més actuals de qualsevol realitat mentalitzada i que, a través de l’inconscient col·lectiu, ha esdevingut el fonament de moltes llegendes i mites.
  Arc, Arc iris, ja es troba a la Crònica de Jaume I al segle XIII. Arca, caixa on desar objectes de valor, també des del segle XII; de l’Arca de Noè, en parla Ramon Llull. Arquetip, és per Plató el conjunt d’idees transcendents i els models de les realitats humanes, i pel psicòleg Jung el conjunt d’imatges primitives constitutives del fons comú de la humanitat.

  Moltes cosmologies o cosmogonies es fonamenten en l’Arquetip: El genotip, determinat per una estructura biològica, és un arquetip o patró de cada individu. Els set principis del Kybalion o llibre de la filosofia hermètica són set arquetips on Hermes Trismegist sintetitza, en uns patrons, la comprensió de la vida i la realitat humana i transcendent. La Càbala, la filosofia hermètica del judaisme, és plena d’arquetips. Cada carta del Tarot representa un model interpretatiu d’una realitat concreta, adreçada a un subjecte, però objectivada per a casos semblants. I l’Ars Magna de Ramon Llull, tota, és un arquetip d’arquetips, a la recerca d’uns patrons de realitat transcendent.
  El Model Major del Globalium de Xirinacs, continua sent un arquetip d’arquetips, intenta explicar la realitat de l’existència, ordena i connecta 80 categories enllaçades en múltiples trajectes en una forma d’Hiperesfera. Arquetip, n’és una, composta per Teoria-Noümen-Objecte i Món. De Teoria rep el perfil de muntatge mental que pretén explicar una realitat. De Noümen obté el fonament ideològic que pot ser transcendent. D’Objecte rep la base de crear una estructura mental que perfili uns esquemes determinats. I de Món té el germen de l’evolució mental que l’ha creat i que l’actualitza segons el temps.
  Resumint, l’Arquetip és un conjunt de sistemes culturals, cosmològics, astrals, astrològics, arquitectònics, cromosòmics, polítics, nacionals, religiosos, etc., que formen els models actuals o històrics de la realitat mentalitzada.

  Ja és a la venda el número 134

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu