Glòria

    En tota la història del català s’hi troba Glòria, des de Les Homilies d’Organyà així com també en l’Art Breu de Ramon Llull.
    Pels grecs i per Occident Glòria és sinònim de fama, d’honor i de notorietat acordada pel consentiment general. Pels hebreus, en canvi, l’honor i la glòria s’interioritza i s’autodetermina en la pròpia consciència, sent una cosa important i de molt pes.

    La Bíblia lliga la glòria a valors morals i religiosos: Els savis reben la glòria per herència, però els necis tenen en propietat el deshonor. (prov 3,35). És un honor per l’home estar-se de plets, però el neci s’hi embolica sempre. (prov. 20,3). El propi orgull abaixa un home, Però el qui s’humilia aconsegueix glòria. (prov.29,23).
    El NouTestament en la Bíblia Catalana: Amb la resurrecció dels morts se sembra un cos corruptible, però en ressuscita un d’incorruptible; se sembra un cos sense honor, i ressuscita gloriós; és sembrat feble, i ressuscita ple de força. És sembrat un cos terrenal, i ressuscita un cos espiritual. Perquè, així com hi ha cossos terrenals, també hi ha cossos espirituals. Així ho diu l’Escriptura: El primer home, Adam, fou un ésser terrenal, però el darrer Adam és Esperit que dóna vida. No és primer l’ésser espiritual, sinó el terrenal i l’espiritual ve després. El primer home, fet de pols, prové de la terra, però el segon home prové del cel. Tal com era el de pols són tots els de pols, i tal com és el del cel seran tots els del cel. Així com som semblants a l’home fet de pols, també serem semblants a l’home que és del cel.” Pau. Corintis,1, 15.
    Per Lluís M Xirinacs, la Glòria és un esclat nascut de la perfecció bàsica de la innocència, de la santedat, del geni així com l’encant imaginari que sembla sortir de tota cosa reeixida. L’encant, la gràcia, el gust per les coses, el refinament, la sensualitat tenen un component d’Estètica Plasmàtica. Un acte gloriós sempre és una acció transformadora i singular que pertorba l’harmonia ecològica dels sistemes. ECOLOGIA és l’antiterme de Glòria. En resum, tota acció o cosa tocada per la GLÒRIA causa una transformació profunda d’allò que és, dons es transforma en una altra cosa.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu