Cal saber aprofitar les Turbulències de la Vida

    Des d’Euclides, tendim a pensar els objectes com a estructures sòlides rígides constants i ens costa imaginar-los com a ones fluïdes. En el Globàlium de Xirinacs, la Turbulència s’acosta al Fenomen (temps) i al Plasma elemental turbulent fenomènic o al magmàtic noümènic tot fent desaparèixer l’Objecte (espai) d’estructures estàtiques.

    Turbulència és agitació, Caos original real i concret, des del vessant fenomènic; l’Experiència més radical (nuclear, hadrònica, leptònica i fotònica) en la radicalitat fenomènica, inherent i indefugible. Les turbulències són experiències canviants plàsmiques. Les Turbulències superficials no s’intercompensen amb les turbulències profundes.

    L’Experiència de Turbulències en macrofísica i en macropsíquica, sigui en la matèria, la vida o la societat, emocionen. Si en el macromón es belluga la matèria accidentalment torbada i bellugadissa, en el micromón és plasma caòtic, radicalment torbat i bellugadís. El desordre turbulent pot ser intrínsec (atzarós), extrínsec (xoc cec entre objectes) i també pot ser manifestació de llibertat subjectiva.

    Disturbis, gresques, revolucions, guerres socials expressen la voluntat subjectiva conjunta de canviar l’ordre o la raó establerts. A escala biològica passa el mateix amb les malalties, mutacions, glaciacions i sequeres, extincions, mort dels pluricel·lulars. I en l’àmbit físic, amb cataclismes i implosions galàctics, col·lisions entre astres, huracans, diluvis, inundacions, marees, terratrèmols, tsunamis, volcans, llamps, incendis. Perquè també hi ha llibertat en l’àmbit animal, vegetal i mineral.

    La llibertat puja des de l’arrel i s’estén per tots els graons. Cal saber aprofitar, tant en situacions humils com en situacions grandioses, aquest accés a la llibertat radical a través del desordre i de les Turbulències de la vida. Cal saber veure en positiu els qualificats desastres, desoris, catàstrofes, caos, accidents. Són l’anunci emergent de la creativitat primigènia en forma concreta i experimental. Com més irracionals, desconcertants i imprevisibles siguin les Turbulències, més directament ens ensenyen les arrels oblidades, menystingudes, resseques... mortes.

     

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu