Un model per la vera pau

  De ben petit i a casa, Lluís M. Xirinacs rumiava i feia fitxers amb l’idea de tenir-ho tot ordenat de dalt a baix per ordre lògic, tot cercant l’impossible: la relació de tot amb tot, cosa que no obtenia amb l’ordre alfabètic de les enciclopèdies. A quaranta anys, home políticament fet, escriu el llibre SUBJECTE. Meditació delirant a prop d’una font dita “FONT DE VERA PAU”, on diu: “Sóc subjecte, però no estic subjecte; estic sotmès, però no sóc un home sotmès. Estic pres, però sóc lliure”. Defineix l’home com Algú, en quant és, no una simple cosa, qui desplega i evoluciona les relacions intra i inter-individuals cap a la vera pau.

  A seixanta-cinc anys, el filòsof en la plenitud de la vida i després de llargs esforços, ha transportat un ordre alfabètic cap a un Meta-model d’ordre lògic on el món dels termes correspon biunívocament amb un món de punts en l’espai geomètric quatridimensional perfectament delimitats matemàticament en forma d’hiperesfera. Acara l’idioma usual, el català d’una polisèmia desesperant i l’idioma ideal, en aquest cas una hiperesfera geomètrica del llenguatge matemàtic, que permet una exactitud gloriosa. Si Pey fa un diccionari d’afins i antònims on agrupa el més rigorosament possible els termes segons les seves relacions significatives en correspondència biunívoca, Xirinacs amplia i completa aquesta mena de correspondència assegurant que a cada terme del conjunt del llenguatge usual català correspongués un i només un punt del llenguatge matemàtic de la hiperesfera quadridimensional. Cada terme usual es correspondrà per un punt que ve determinat per quatre coordenades (x, y, z, v).

  Xirinacs ha reduït tots els termes més importants de l’univers terminològic català a quatre dimensions o coordenades. Cada coordenada té dos sentits en oposició, que donen 8 categories fonamentals: Teoria/Pràctica, Fenomen/Noümen, Objecte/Subjecte i Món/Plasma. Aquesta cosmometria general innova, sap integrar quan correspon, el principi de contradicció sap harmonitzar els oposats. Aquest sistema permet orientar i enfocar millor l’anàlisi dels conflictes. Contempla, guareix i pacifica la nostra ànima, l’individual i la de nació, ajuda a la societat humana a fer el camí cap a la vera pau.

   

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu