PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Dolors Marín Tuyà

Ciència i consciència

Ciència i consciència són dues realitats contradictòries. Cal distingir-les tal i com reflexiona en Lluís Maria Xirinacs.

La ciència esqueixa la realitat en petits trossos. Scientia vol dir tall, escissió, esqueix. La ciència analitza, dissecciona, trosseja la realitat en fenòmens. De la ciència en deriva la tècnica que crea procediments específics per a funcions específiques.

La con-sciència refà, reuneix, sintetitza tot allò que la ciència ha trossejat, i ho fa posteriorment. Si bé la consciència és prèvia a la ciència. L’home inicia el seu camí històric des de la seva consciència global, des de la seva ànima i des de l’ànima global del cosmos. La ciència treballa amb espais físics. La consciència treballa amb espais hòlics. Els espais físics es comuniquen per contacte físic o per transmissió física que acaba en contacte: llum, so, olor, gust, tacte.

Pel cientifisme la nostra consciència transmet conceptes només amb paraules i signes físics. Quan la transmissió entre consciències és misteriosa, inefable, en sentit físic estricte. Els antics parlen d’endevinació, telepatia, telequinesi, suggestió, clarividència, etc. Els científics no cientifistes d’avui parlen d’ones psi, d’ones negres, etc. Els espais de consciència estan inclosos els uns dins dels altres, tot formant jerarquies no abstractes cada cop més globalitzadores: consciència individual, de grup, nació, humana, animal, vegetal, mineral...

La comunicació de les consciències es fa per dins, des de dins i les del mateix rang es comuniquen entre elles a través de les més generals i generatives que les engloben. A nivell individual hi ha una ciència del cos i una consciència de l’esperit. A nivell col·lectiu hi ha unes condicions objectives: estructures, xarxa de signes, institucions col·lectives, i unes de subjectives: esperit, voluntat, llibertat, saviesa col·lectives: un tractat pràctic amb les condicions estructurals del pacte (per escrit, o de paraula o costum) i una fidelitat espiritual amb la confiança entre les unitats pactants. Sense confiança el pacte és paper mullat. A nivell còsmic hi ha una classificació científica universal des de l’electró a l’estructura social o ecològica més complexes, i una jerarquia d’ànimes com l’anteriorment citada.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 106