Geni

  Geni és la divinitat o la part sagrada pròpia de cada persona, la personalitat, sigui humana, de comunitat o de lloc. En deriven genialitat, giny, enginy, enginyer, congeniar, mal geni, ingenu (persona que no ha despertat el seu Geni).

  En les tradicions més antigues, els genis eren els esperits de pobles desapareguts en la forma de follets que actuaven de nit i s’amagaven al despuntar el dia. Cada persona obtenia un Geni en néixer, que la fa impredictible, imprevisible, ingovernable i sorprenent.

  El geni gaudeix i depèn d’una dimensió transcendent, rep la seva força creativa de l’esperit universal. Tot allò que té de desmesurat, de meravellós, li ve del seu origen més replegat. Aquest fet fa al Geni de veritat un ésser profundament humil. Res no és seu. Tot és rebut.

  El geni és l’esperit despert que amb l’ajut de la voluntat, furga en el fons de la seva ànima per funcionar a la perfecció i generar algun fruit madur. Els falsos genis fingeixen inspiració permanent i infantilitzen a qui els escolta. El geni ver no amaga la manca d’inspiració, defuig les respostes estereotipades, cosa que li causarà mil greuges. Cal desfer els mites eixarreïts sense Geni i refer tot allò que en conserva la més petita guspira. Cal que cali foc tanta carcassa buida i desanimada.

  El geni d’una persona, individual o col·lectiva, no s’expressa per lleis, tribunals, jerarquies, litúrgies estereotipades, declaracions dogmàtiques ni normes morals per molt sagrades que es vulguin dir. Tot això és vestimenta de la mediocritat que s’infla amb faramalla. La veu del Geni, sigui benèfica o malèfica no l’ha de determinar ni gestionar cap autoritat jurídica.

  El Geni sap conjuminar en l’esperit la llibertat personal i la comunió còsmica. L’essència oculta de les coses, els esperits preexistents dels quals procedeix la vida humana. Genis de la natura, dels boscos, dels rius, de les fonts, de les muntanyes… del matrimoni, de la família, de la vida, de la mort. La nostra ànima és una síntesi de la dels pares, d’algun mestre o amic, o referent. El Geni crea sacralitat. Lluís Maria Xirinacs persona de qui procedeix el que aquí us en mostro, quan parlava, fos on fos, el lloc esdevenia sagrat, l’edifici, temple, i la concurrència, comunitat.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu