Viver de celleristes al Penedès

    Llegeixo aquests dies sobre la voluntat del Consell Comarcal, amb la DO Penedès, la fundació VITEC i l’Ajuntament de Vilafranca, de dur a terme la planificació d’un viver de celleristes. Me n’alegro, ho celebro i hi dono suport infinitament.
    Hi ha exemples propers a la veïna DO Conca de Barberà, específicament a Barberà de la Conca des del 2007, com també fa temps que sento a dir que aquest viver seria a l’escola Espiells, ja ho sentia quan jo hi estudiava!

    És ben cert que una de les problemàtiques actuals que hi ha al sector del vi és el preu del raïm que pateix la pagesia. Aquest tema va ser ja al debat que feia l’acadèmia Tastavins fa uns anys, quan es parlava d’aquesta problemàtica, i uns deien que els viticultors havien de passar a elaborar els seus propis vins i els viticultors deien que la inversió inicial per donar forma a un celler era molt elevada. Tots tenien raó.
    APLAUDEIXO que la realització del viver vagi agafant forma, ja que dóna sortida a una necessitat, que és la dels joves viticultors de poder donar valor afegit als seus raïms.
    Però també ALERTO i amplifico que el problema no és fer el vi, és vendre’l! Si el raïm té un preu baix, també els nostres vins. Critico que es vulguin dir productes Prèmium a vins de 30 €, llamps i trons! Un vi Prèmium és un vi de 200 € en amunt. Per tant, alerta... no és fer vi, és la seva comercialització i el valor admès per al consumidor d’aquests. Fem una incubadora empresarial, no tan sols un viver de cellers.
    Podem, aquí al Penedès, fer més vins i millors, però no sortirem de l’atzucac si no donem suport a la comercialització o la gestió integral empresarial d’aquests projectes del viver. Només cal veure al viver de la Conca com van les coses, els que hi són, contents, però atemorits per quan hagin de fer el salt endavant, sortir de la bombolla del viver, i entrar a l’oceà vermell i de sang que suposa el mercat del vi, molts dels viveristes de la Conca s’eternitzen dins la bombolla de costos baixos. Per tant, també cal mirar al futur d’aquests nous projectes.
    Endavant amb la incubadora de cellers, però amb la visita posada al futur un cop surtin d’allà. A nivell empresarial no es un món real i, quan surts al carrer, és com quan un adolescent rep la primera clatellada a la vida fora de la protecció dels pares. L’equació d’èxit per mi és donar suport en aquestes fases: CELLER + MÀRQUETING + VENDES.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu