PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Eric Enguita Albet

La mida importa

Sí, la mida importa! La mida dels nostres somnis, la mida dels nostres objectius, la mida dels nostres projectes, i d’això va avui: de mides!

Els catalans en general, tendim a ser poc ambiciosos en els projectes que tirem endavant, siguin personals com empresarials, i si després hi sumem que els projectes de forma natural són retallats, ens quedem amb poca cosa, amb somnis petits, amb projectes petits i amb objectius poc ambiciosos.
Últimament em trobo amb moltes discussions on aquest tema sobrevola sovint, que si això ho podem fer pas a pas, que si això s’escapa de les nostres possibilitats, que si aquest objectiu és massa valent… però també entenc la prudència… per tant la pregunta és: On és l’equilibri entre l’ambició i la prudència?
Ambició: Desig gran d’aconseguir honors, dignitats, fama, poder o qualsevol cosa que afalaga l’amor propi.
Prudència: Virtut moral per la qual hom atén, en obrar, a totes les circumstàncies del cas, a les conseqüències probables de l’acció, a fi de regular la seva conducta, evitar les faltes

Per tant, minimitzar riscos pot ser la clau, però sense deixar anar un punt de bogeria, com bé deia Steve Jobs: “Stay hungry, Stay foolish”. Personalment em posa molt nerviós quan penso amb aquesta mentalitat tant d’aquí, tanta prudència fa ralentí les coses i crec que cal pensar gran, començar amb un toc de bogeria i ambició, i tenir la prudència en el dia a dia, sinó el que estem aconseguint es esbiaixar els projectes des del principi i no em sembla un bon inici.

Qualsevol creatiu dirà,“deixem voler coloms al principi, fem que la imaginació generi el concepte i després treballem-lo”, i per aquí vaig, no limitem des del principi i estiguem atents després dels riscos. Ja ho diu aquella frase: Que la prudència no ens faci traïdors (en aquest cas dels nostres propis actes).
I aquesta capacitat de discernir entre ambició i la prudència en fa un valor per a un emprenedor, i cal detectar aquest valor en la gent. Existeix algun mot que indiqui l’equilibri entre aquests dues posicions?

0
0
0
s2smodern