10 anys analitzant la nostra economia

    Fa 10 anys que tot just començàvem a aixecar el cap d’una crisi econòmica mundial, fruit de l’avarícia dels que movien els diners, especialment el sector bancari, i de la credulitat d’una ciutadania acostumada a creure, sovint sense analitzar, tot allò que ens volien “vendre” els experts en “pelotazos”. En aquest context, un grup de comunicació penedesenc funda la revista mensual PENEDÈS ECONÒMIC per contribuir a difondre i analitzar la realitat econòmica de les nostres comarques. Ara celebrem el desè aniversari en una situació semblant, començant a aixecar el cap d’una altra crisi econòmica mundial provocada per la COVID19. Cal felicitar als editors de la iniciativa i a les persones que vivim en aquest territori per que disposem d’una eina que ens pot ajudar a fer-ho millor.

    Durant aquest 10 anys la nostra economia s’ha començat a reinventar, ja que el món està canviant a marxes forçades. Som un territori agrícola, especialment vitivinícola, que està aprenent que la qualitat és més rendible que la quantitat; això ha provocat la venda de les grans marques de cava i el naixement de nous grups de petites i mitjanes empreses, i on segurament caldrà diversificar l’agricultura i redefinir el paper clau de les cooperatives. Som un territori industrial, amb el sector de l’automòbil com a punta de llança, que veu com s’acaba el cotxe que hem conegut i que li costa adaptar-se a produir components dels nous vehicles que, ara ja per llei, tindrem d’aquí uns anys. Som un territori turístic que desgraciadament hem comprovat com un problema que comença en un lloc remot del planeta ens afecta completament; caldrà pensar-hi perquè la crisi del clima ens pot portar més problemes semblants. Som un territori que sabem que hem de ser autosuficients energèticament, però que ens costa saber com. Som un territori de pas, però que no volem que ens hi passi tot el què es mou al nostre país.
    Tenim sobre la taula un seguit de reptes econòmics, a més d’ altres com l’organització de la sanitat per exemple, que per afrontar-los amb possibilitats d’èxit, cal debat, informació i coneixement. I segur que ens hi ajudarà PENEDÈS ECONÒMIC a qui només l’hi poso un nou repte: que englobi les 4 comarques de la Regió del Penedès, incloent l’Anoia, i poder disposar d’una eina que a més d’ajudar a analitzar ens ajudi a cohesionar-nos i a prendre decisions de país.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu