Cal un Penedès organitzat per tirar endavant

    Aquests dies estem començant un nou curs acadèmic i climàtic, amb examen electoral local inclòs, que es preveu molt complicat a nivell global per les conseqüències de la guerra a Europa, en la qual, en lloc de treballar per la pau, Occident està aixecant un nou Mur que torna a dividir el món i fa que grans empreses, sobretot energètiques, banca i multinacionals de l’alimentació, multipliquin els seus ingressos i la gent siguem cada dia més pobres. I al nostre país, els dubtes de com avançar políticament  fan que gastem moltes més energies discutint que fent.

    En aquest context complicat o ens hi posem a totes o ens costarà molt defensar el nostre territori i la gent que hi vivim. Les quatre comarques de la Vegueria Penedès tenim des de fa molt temps un teixit social molt ampli, que agrupa persones molt dinàmiques, però ens costa treballar en comú d’una manera sistemàtica i en temes de llarg recorregut, com el canvi de model energètic o el repensar el sistema ferroviari. Alhora constatem que el Penedès no té pràcticament cap entitat de caràcter públic, més enllà dels Consells Reguladors, que ajudi a vertebrar-lo, com sí que, d’una manera o altra i creats fa molts anys, tenen les altres vegueries (amb la singularitat del Pirineu); així disposen de Cambra de Comerç i Indústria, Col·legi d’Advocats, de Procuradors, d’Agents Comercials, o d’Arquitectes Tècnics. L’únic que tenim a la Vegueria Penedès és el Col·legi d’Enginyers Industrials de Vilanova, molt cenyit al seu entorn. A més, tant l’Ebre (Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre) com el Pirineu (Institut per la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran) disposen d’un organisme que aplega les institucions del territori per treballar en comú, que té el reconeixement i suport de la Generalitat.
    Penso que ens cal creure’ns de debò que som un territori potent, amb mig milió d’habitants, que ha d’agafar les rendes i organitzar-se com qualsevol altre, ni més ni menys. I aquí cal que tothom ho faci en el seu àmbit amb propostes que poden semblar arriscades, però que ens faran tirar endavant, com la Cambra de Comerç i Indústria del Penedès, Col·legis Professionals, organisme públic de promoció del territori, l’energia i la mobilitat o mancomunar els Consells Comarcals com a fórmula de representació i treball institucional, que podria començar per ser l’Autoritat del Transport del Penedès.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu