L’aigua, per a qui la treballa

  Ha arribat el moment en el qual, amb l’aigua, tornem a la realitat amb què havíem conviscut a les nostres comarques durant tota la vida: és un bé escàs. Tant sols en els darrers 25 anys a l’Alt Penedès i al Garraf hem tingut tota la què volíem; només ha calgut obrir l’aixeta perquè ens arribés la que subministra l’ens Ter/Llobregat, que la fa arribar per la canonada construïda per la Mancomunitat de Municipis de les dues comarques (el Baix Penedès la té de l’Ebre per “allò de la divisió provincial”). Durant aquests darrers anys, en els quals donàvem per fet que ja no en tornaria a escassejar mai, s’ha produït una relaxació per aprofitar l’aigua, tant de la ciutadania com dels ajuntaments.

  Arribats a aquest punt, sembla evident que caldrà tornar a esforçar-nos si volem tenir tota l’aigua que la nostra societat demana actualment i haurem d’aprofitar cada gota de la que plogui i cada gota de la que puguem reutilitzar. Més enllà del que hagin de fer l’Estat i la Generalitat, als que hem d’exigir rigor i diligència per proveir de més aigua, com fent dessaladores, ens hem de posar les piles per aprofitar cada gota, tant la de les teulades de les cases i naus amb la canalització separada d’aigües brutes i de pluja o de cisternes allà on calgui, com de recollir-ne a les vinyes de la manera que ho feien els nostres pagesos. O sigui que caldrà treballar-ho per tenir l’aigua que volem.
  Però qui també ho haurà de treballar de valent són els nostres ajuntaments agrupats en la Mancomunitat de Municipis, ara que ja està clar que no n’hi ha prou en portar l’aigua  fins aquí, depurar-la i llençar-la, sinó que cal tractar-la per poder-la reutilitzar. 
  I aquí no val esperar que ho facin els governs, sinó que cal que els electes a les properes eleccions del conjunt de municipis treballin plegats, sense jugar a “govern i oposició”, per posar les condicions perquè es pugui reutilitzar l’aigua que consumim, com ho varen fer per portar-la els dels anys 90 del segle passat. I fer-ho el conjunt del 72 municipis de la Vegueria Penedès, que serà la manera de tenir força per que els prop de mig milió d’habitants del Penedès tinguem aigua.

  Ja és a la venda el número 139

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu