La Vegueria Penedès després de les eleccions

  Un cop constituïts els nous ajuntaments i l’entitat Pro Vegueria Penedès ha fet l’assemblea anual on s’analitza l’estat de la qüestió, podem veure alguns fets destacats. Un primer és com va el desplegament dels diferents serveis de la Generalitat, on dins de l’habitual lentitud hi ha una de calenta i una de freda; per un costat el Departament de Salut ha aprovat el Decret pel qual es constitueix la Regió del Penedès, amb les 4 comarques i amb una visió de com s’ha de governar la Vegueria de Barcelona que hauria de servir de referència per la governança del país, ja que les vegueries no funcionaran  si no és a tot el conjunt de Catalunya. La freda és que del Departament d’ Acció Climàtica, que inclou Agricultura, no ha fet cap pas; no té sentit que un tema clau en aquest moment, com és el canvi climàtic, l’aigua i els models energètic i agrícola, en un territori fortament agroalimentari, no sigui la punta de llança de la preocupació del Govern pel Penedès.

  Un segon tema és la paralització del Pla Territorial del Penedès, que a hores d’ara ha superat tots els terminis i que ha d’abordar temes clau pel nostre futur immediat, com el sistema dels trens, on s’hauria de proposar l’Eix Transversal Ferroviari, que donaria servei a l’Anoia, trauria mercaderies de pas a l’Alt i Baix Penedès que poden col·lapsar el ja malmès servei de Rodalies amb el “tercer fil” i seria la millors solució també per a Tarragona i les comarques de Lleida. I aquí hi tenen un paper clau, per Llei, els Consells Comarcals que s’estan a punt de constituir i que haurien de treballar colze a colze per impulsar el Pla. I els serveis del Departament de Territori, que és una de les delegacions que ja està en marxa, ho hauria d’entomar com a element clau.
  I un tercer és l’organització de la societat civil en l’àmbit Penedès. Ens hem de proposar que els col·legis professionals, cambres, entitats empresarials, sindicals i culturals, tinguin com a referència les prop de mig milió de persones que vivim a les comarques penedesenques, com ja estan fent algunes del món cooperatiu. I que també ho facin els moviments reivindicatius que defensen un millor tractament del territori i que són la punta de llança d’un futur millor. Al final, serà la manera d’exercir la força de la gent del Penedès. I per això poden ser útils entitats com la Fundació Pro Penedès, en la qual hi ha els agents socials i econòmics junt amb els renovats ajuntaments de les capitals. Les eines hi són, però cal fer-les servir cada dia.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu