TORNADA A L’ESCOLA A LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

    Per a moltes famílies empresàries que tenen fills menors d’edat la tornada a l’escola és una tornada a la normalitat. Per alguns és quan comencen les veritables vacances. Després del descans i reflexió estiuenca és convenient començar el nou curs amb objectius clars i mesurables, que tinguin els seus corresponents plans d’acció amb responsables, fites i calendari.

    Un dels objectius del nou curs per a les famílies empresàries ha de ser la millora de la formació dels accionistes actuals i futurs, com a persones, professionals, directius, governadors i propietaris. Aquesta formació ha d’abastar aspectes que van des dels valors fins l’afecció, passant pels coneixements i les habilitats. Uns s’aprenen a la família; uns altres a les escoles i universitats; altres a l’empresa aliena o pròpia.


    Quan es tracta de tercera generació la distància física i el coneixement entre els integrants de la família empresària pot ser molt elevat. Poden haver-hi diferències d’edat importants, els cosins grans podrien ser pares dels petits. Tot això pot fer que s’hagin penjat etiquetes els uns als altres, que creen barreres entre futurs socis.

    Un dels objectius ha de ser que es coneguin com a futurs propietaris. Que aprenguin a confrontar punts de vista de forma empàtica. Un altre objectiu ha de ser que s’acostin als temes de l’empresa, des de les vendes a la comptabilitat, sabent que potser no és el seu futur professional; i als reptes de la família empresària. Tot això no es bufar i fer ampolles; requereix una planificació, dedicar-hi temps i ganes.

    Una de les feines més satisfactòries que faig és ajudar a les famílies empresàries a la formació dels continuadors incentivant el treball en equip mitjançant l’anàlisi de casos de famílies empresàries dels que treuen aprenentatges i arriben a decisions consensuades sobre molts dels temes en els quals probablement es trobaran en la vida de la seva empresa familiar, més enllà de l’aspecte purament empresarial. Temes com poden ser la professionalització, els òrgans de govern, el repartiment o reinversió de beneficis, el treball de familiars o el procés de relleu. Donar classes d’empesa familiar a la universitat m’ajuda a mantenir la sintonia amb les noves generacions sense deixar de portar corbatí.

    Bona tornada a l’escola.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu