Principis per l’èxit en la continuïtat de l’empresa familiar

    Les llistes són simplificacions que no reflecteixen la quantitat de matisos de la realitat de les empreses i famílies; però aquest és el resum de la meva experiència amb les famílies empresàries amb les quals he tingut el paler de col·laborar
    1.-EL SUBSTANTIU ÉS EMPRESA, FAMILIAR L’ADJECTIU. El que és bo per a l’empresa a la llarga és el millor per a la família.
    2.-COMUNICACIÓ EMPÀTICA. Mantenir a la família informada de les qüestions importants. Crear canals de comunicació participatius. Acceptar el conflicte. Escoltar als continuadors. Respectar les individualitats.

    3.-PLANIFICAR AMB ANTELACIÓ. Planificar el relleu a la direcció, govern i propietat de l’empresa i al lideratge de la família. Planificar no és pensar en les decisions futures, sinó en les conseqüències futures de les decisions actuals. Família és el que queda després de l’herència.
    4.-FORMAR PROPIETARIS RESPONSABLES. Que coneguin el bon govern, la resolució de conflictes, la informació bàsica negoci, la interpretació d’informació financera, les millors pràctiques de família empresària.
    5.-COMPARTIR UNA MISSIÓ, VISIÓ I VALORS. Consensuar que és èxit: continuïtat de l’empresa?, felicitat de la família?. Tenir clar perquè continuar junts? Continuar és una opció, no una obligació.
    6.-PROFESSIONALITZAR LES ESTRUCTURES I SISTEMES DE L’EMPRESA I FAMÍLIA. Escollir a les millors persones, i retribuir-les segons mercat. Respectar els límits entre propietat i direcció. Crear un consell de família. Dedicar temps per establir processos i polítiques. Externalitzar la direcció?
    7.-CONSENSUAR UNA CONSTITUCIÓ ACTUALITZADA. Preveure solució als conflictes. L’important és el procés d’elaboració més que el document en si. Revisar periòdicament els documents i estructures familiars i de l’empresa.
    8.-MANTENIR L’ESPERIT EMPRENEDOR. Estar al corrent dels canvis i innovar. Donar suport a l’emprenedoria.
    9.-SENTIMENT DE LLEGAT. L’empresa familiar és un llegat que es rep per transmetre engrandit a la següent generació.
    10.-SER UNA FAMÍLIA EMPRESÀRIA. Acollir als familiars polítics; aporten noves habilitats, experiència i perspectives. Posen pau o llenya al foc?. Fomentar mentalitat de “clan” més que de “branca”. Facilitar coneixement de la família amplia. Centrar-se en l’empresa familiar més que en el negoci heretat. 

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu