Fills, escola, privacitat i imatges

    Superada la tornada a l’escola i amb les rutines diàries establertes, lluny queda el procés de matriculació: un munt de papers a signar ben complimentats amb les degudes clàusules de protecció de dades.
    Els centres educatius remenen moltes dades personals dels petits, algunes bàsiques com el nom, cognoms, DNI o nom dels pares, però d’altres són més delicades (al·lèrgies alimentàries, malalties, problemàtiques familiars…).
    Per ajudar-nos a posar ordre i tenir les coses clares, l’Agència Espanyola de Protecció de dades (AEPD) ha publicat una guia sectorial on s’especifiquen les situacions en què entra en joc la protecció de dades dins l’àmbit escolar.

    Nosaltres ens hem centrat en un dels aspectes que més controvèrsia pot generar com és el de les imatges, i les situacions més habituals les podríem resumir fàcilment en:
    - Imatges/vídeos realitzats durant l’activitat escolar amb finalitats educatives: l’escola no està obligada a sol·licitar cap consentiment, sempre que les imatges no passin a l’àmbit públic. En el cas que es vulgui fer difusió en xx.ss. o altres, caldrà disposar del consentiment dels interessats (els nens, pares/mares o tutors legals), havent-los informat prèviament de la finalitat de les imatges/vídeos.
    - Imatges/vídeos preses per compartir-les amb els pares i mares: s’haurà de dur a terme en un entorn segur que garanteixi la privacitat i seguretat de les imatges, com pot ser una Intranet on cada usuari tingui el seu nom i contrasenya.
    - Fotografies/enregistrament de vídeo en motiu d’algun exercici de classe: les imatges i vídeos només poden ser accessibles pels interessats: alumnes i/o pares, però MAI es podran fer públiques sense el previ consentiment.
    - En esdeveniments festius: pares, mares i familiars podran enregistrar l’acte però només per a ús privat i familiar.
    Si és la mateixa escola o mitjançant un tercer qui capta les imatges, caldrà disposar del consentiment previ dels interessats.
    - Quan es realitzin activitats fora de l’àmbit escolar: la gravació d’imatges queda supeditada al previ consentiment dels interessats. Si les imatges les pren un tercer (l’empresa o entitat responsable de l’activitat) serà aquest qui haurà d’obtenir els respectius consentiments.
    Amb aquesta petita foto estem segurs que a més d’un li han agafat ganes de tornar-se a llegir tota la paperassa escolar.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu