És legal que cedeixin les meves dades a l’INE per elaborar estadístiques?

    L’INE (Institut Nacional d’Estadística) realitzarà un estudi experimental pioner a Europa on, a través de les ubicacions dels mòbils, podrà saber els desplaçaments que realitzem els espanyols. L’estudi valdrà per a poder valorar quants ciutadans es mouen de municipi per a treballar, quin nombre de persones treballen en el mateix barri on viuen o com fluctua la gent durant el dia i la nit.

    Per a la recopilació d’aquestes dades s’ha pactat la cessió d’aquestes de les tres grans operadores a Espanya: Movistar, Orange i Vodafone.
    S’enviaran aquestes dades durant 8 dies, dels quals quatre seran dies laborables (del 18 al 21 de novembre), un serà diumenge (el 24 de novembre), un serà festiu (el 25 de desembre) i dos dies seran d’estiu (el 20 juliol i el 15 d’agost).
    En aquests dies s’enviarà si el terminal es mou en sis moments diferents del dia: a les 6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00 i 2.00. D’aquesta manera es pot dilucidar si l’activitat del mòbil és nocturna o diürna, o quines diferències d’ubicació ha tingut respecte als anteriors enviaments.
    L’INE no tindrà accés a dades individuals sobre titulars de les línies o números de telèfon, ni tan sols sobre els moviments individuals, segons ha explicat el mateix organisme, sinó exclusivament a taules agregades de resultats proporcionades per les operadores.
    Sobre el tema de si és legal el tractament o de si compleix amb la protecció de dades, la LOPDGDD, publicada al BOE el desembre passat, ens aclareix que aquest tractament l’han de dur a terme els organismes que tinguin “atribuïdes les competències relacionades amb l’exercici de la funció estadística pública”. Per tant, l’INE és l’autoritat competent, la finalitat és pública, es garanteix l’anonimat i no hi ha dades sensibles.
    Les tres operadores han volgut tranquil·litzar als seus clients remarcant que tota la informació facilitada a l’INE serà anònima. Vodafone i Orange permetran als seus clients decidir si volen o no que les seves dades se cedeixin. Movistar, segons indiquen la companyia, no disposa d’aquesta opció en tractar-se d’informació que no inclou dades personals.
    Des de Windat no dubtem sobre la legalitat del procediment però lamentem la falta de transparència de l’INE i el procediment que es realitzarà, atès que ha generat força malestar entre els ciutadans.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu