Què ens portarà l’any nou?

    És igual del tema de què parlem a l’hora de fer el tradicional resum de l’any per aquestes dates. Per a tots els casos, el 2020 ha sigut un any absolutament atípic i imprevisible. Si parlem de qüestions de seguretat i privadesa, no podem desmarcar-nos d’aquesta afirmació.
    El confinament, les restriccions de mobilitat i el teletreball han marcat l’any que deixem enrere. Vam haver de demostrar una capacitat d’adaptació brutal per mantenir els nivells de protecció que, en general, ja teníem assolits. Sempre hi ha excepcions, és clar, que l’únic que han constatat és el previsible desastre i les corredisses posteriors.

    Si fem cas d’allò que diuen que cada crisi és una oportunitat, si n’hem d’aprendre alguna lliçó de cara al nou any, és que tenim davant nostre una senda oberta que convindrà no perdre de vista, parlem del camí de la digitalització. Difícilment trobarem un concepte que en difereixi gaire entre els que hauran de marcar el 2021 quant a la gestió empresarial.
    En què ens haurem de fixar els mesos vinents? Si féssim un podium, tres candidats a l’or seran la ciberseguretat, el teletreball i el compliment normatiu. Començant per aquest, és sorprenent llegir en mitjans experts que gairebé la meitat de les empreses a Espanya no s’han adaptat al RGDP encara, més de dos anys y mig després després de la seva entrada en vigor. Es va publicar dos anys abans. És a dir, venim parlant del “nou” reglament europeu quatre anys i mig. Com sempre diem, implantar a casa nostra les normes de privadesa i protecció de dades no ens garanteix ser infalibles. Ara bé, el que segur aconseguirem és fer millor les coses, optimitzar els nostres recursos, i limitar els riscos.
    Perquè un dels altres grans temes del 2021, continuarà sent la ciberseguretat, sens dubte. L’augment de l’activitat online ha potenciat el negoci dels ciberdelinqüents, amb objectius que tant és si són individus o empreses. Com preparar-se i estar alerta estarà a l’ordre del dia.
    I el tercer, molt relacionat amb els anteriors, serà el teletreball. Ha arribat per quedar-s’hi i haurà de continuar buscant el seu lloc concret i definitiu entre nosaltres, amb el desenvolupament de la llei que l’empara en marxa, entre altres coses. Va arribar en mig d’un terratrèmol, però el temps ens acabarà definint com ha de ser el model de teletreball que desitgem, amb l’anàlisi necessària per al seu disseny i la implementació de polítiques que mantinguin i elevin els nivells de eficiència que ja s’havien aconseguit en els centres de treball.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu