Guia de bones pràctiques

  Estem expectants! Sí. Tots aquells que ens dediquem a la protecció de dades de caràcter personal estem en un any de grans canvis, com ja hem exposat aquí en alguna altra ocasió... i les que faltaran amb tota seguretat!. La novetat, aquest cop, és que abans que acabi aquest primer trimestre del 2017, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades presentarà el primer esborrany de la nova LOPD. Són motius per estar ben alerta, oi? Vindran després tràmits, discussions, esmenes i noves aportacions, però s’espera un document força aclaridor.


  Hi ha molts temes que estan oberts sobre com s’haurà d’aplicar el nou reglament general europeu i, per això, l’adaptació de la llei orgànica espanyola a aquesta norma d’obligat compliment a tots els països de la Unió Europea ens ha de marcar el camí a tothom, als qui ajudem a fer que la llei s’apliqui bé i de manera profitosa per a les empreses i a les mateixes empreses, que cal que d’una vegada per totes afrontin amb responsabilitat les seves actuacions davant les dades personals.
  Caldrà esperar que tot el que ara són recomanacions i indicacions obertes aterrin en qüestions concretes que siguin clares per a tothom. Una de les més interessants serà, probablement, la recomanació que fa el nou reglament que les autoritats nacionals de protecció de dades publiquin documents de bones pràctiques i codis de conducta que generin uns mecanismes efectius de verificació del compliment de la normativa.

  Serà un bon pas endavant per a la difusió i conscienciació davant la privacitat i la protecció de dades personals. Si fins ara ha quedat clar que la llei actual peca de ser molt reguladora, molt normativa i, de vegades, amb certa distància del que pot ser el dia a dia del tractament de la informació per part d’empreses i professionals; el nou horitzó aspira a oferir un escenari més terrenal. Si ara costa fer pedagogia sobre l’indiscutible valor de la protecció del dret a l’honor, la privacitat i la intimitat dels individus, el fet que apareguin segells de certificació en protecció de dades i codis de conducta públics i accessibles per a tothom hauria de ser un pas endavant perquè augmenti la sensibilització i la voluntat de complir amb la llei. Tenir o no tenir un segell de qualitat és una targeta de presentació immediata i amb un contingut darrere clar. Aportarà prestigi i diferenciació... i fins i tot pot esdevenir un requisit imprescindible per actuar el fet de demostrar que fem bé les coses amb les dades personals.

  Ja és a la venda el número 131

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu