Què esperem del 2022

    Què podem esperar durant aquest nou any 2022 en termes de privacitat i protecció de dades? Segurament, qualsevol cosa menys immobilisme. Potser va ser una sensació, falsa, que després de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades europeu la cosa tindria una tendència a l’estabilitat. Que un cop assolit aquest punt de legislació europea compartida tot seria qüestió d’anar assolint els nivells d’implementació requerits i que durant un bon temps el viatge seria tranquil.
    No es pot afirmar que seguim en aquella voràgine dels dies d’aterratge al nou reglament, però calmat, el sector de la privacitat, la seguretat de la informació i la protecció de les dades de caràcter personals, no ho és de calmat. I el que s’albira al 2022 no és excepció.

    Si no ho ha estat l’any passat ja, podem aventurar-nos a dir que serà una de les paraules de l’any nou: ciberatac. Hem après tothom que ningú està fora de risc en aquest tema. Amb l’impuls a la digitalització a causa de la pandèmia, hem comprovat que el creixement per als ciberatacs ha estat brutal. I sense posar focus en determinades víctimes concretes, ja siguin organismes públics, empreses tecnològiques o grans corporacions. Ja no és ni anecdòtic, ni puntual. Per tant, potser cal esperar accions legislatives per abordar qüestions relacionades amb els pagaments de rescats, la seva persecució, les noves assegurances o l’eliminació de grans bandes de ransomware. Traspassat a l’òrbita individual, certament, caldran moviments també pel que fa al phishing, perquè qui no ha rebut en l’últim mes algun SMS, mail o trucada intentant aconseguir i·lícitament dades personals de comptes, targetes o inclòs demandes de pagament fraudulentes?
    Un segon tema, que ja ha començat a moure’s, és com abordar el nebulós món de les criptomonedes. Des del febrer, hi haurà a Espanya una regulació específica de la publicitat d’aquests criptoactius. És força exhaustiva i especifica un important nombre de restriccions. Entre d’altres, evitar crear impressions o expectatives desproporcionades o falses amb l’únic objectiu d’incentivar que el consumidor inverteixi en el criptoactiu que promociona. I no s’hauran de dissenyar de manera que amaguin o omitin dades que puguin servir per prendre una decisió informada a l’inversor. És un entorn complex i un espai on l’estafa pot trobar un acomodament molt fàcil.
    En parlarem de més. Això és només referit a ciberdelinqüència, però els nous reptes van més enllà.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu