Hi ha una càmera vigilant-me a la feina, és legal?

  La mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) admet que és una de les qüestions que més sovint generen preguntes, queixes, demandes d’informació i denúncies al respecte. De fet, és una manera molt evident de sentir-se afectat per allò que en diuen la “protecció de dades”. Amb aquell objecte al nostre costat, sentim una intrusió en la nostra vida personal que genera inquietud. Resulta que un dia ens trobem que a les instal·lacions de la nostra feina, instal·laran càmeres de vídeo. En general, això no agrada, es percep com una agressió per la desconfiança que sembla derivar-se i per haver de sentir-se constantment vigilat. Ara bé, l’empresari pot fer això?


  Hi ha certs matisos, però la resposta és sí, està legitimat a instal·lar un sistema de videovigilància als espais de la seva empresa (amb excepcions, clar, mai podrà ser a un vestidor o un bany). Partim d’una condició sine qua non, aquesta legitimació no és absoluta i exigeix per part de l’empresari l’obligació d’informar d’aquest tractament als treballadors. Té el deure d’informar. És interessant, a més, tenir clar que hi ha diferents usos de les càmeres de videovigilància amb diferents implicacions segons la finalitat del sistema d’enregistrament. Es plantegen dos escenaris. Un, quan la càmera al centre de treball és una mesura de vigilància i control de l’empresari, per verificar el compliment per part del treballador de les seves obligacions i deures laborals; i dos, és una mesura de seguretat per protegir la instal·lació i els seus empleats. Supervisió i control o vigilància i seguretat.

  En el primer cas, és a dir, quan l’objectiu de la instal·lació de les càmeres va dirigit al compliment pels treballadors dels seus deures laborals, seria necessari per part de l’empresa garantir el dret d’informació en la recollida de les imatges, mitjançant informació als treballadors de l’abast específic que es donarà a les mateixes per al control laboral. Per exemple, pot ser una clàusula dins el contracte laboral.

  En el segon cas, quan la finalitat és de videovigilància i protecció de les instal·lacions i personal de l’empresa és necessari el compliment de la LOPD, el Reglament de Desenvolupament de la LOPD i la Instrucció 1/2006 de l’AEPD que és específica sobre el tractament de dades personals amb finalitats de vigilància a través de sistemes de càmeres o videocàmeres i comprèn l’enregistrament, captació, transmissió, conservació i emmagatzematge d’imatges, inclosa la seva reproducció o emissió en temps real, així com el tractament que resulti de les dades personals relacionades amb aquelles. Aquí, a més del deure d’informar a l’empleat, caldrà disposar de distintius informatius de zona de videovigilància i impresos informatius.

   Ja és a la venda el número 123

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu