Privacitat de la salut, prioritat a la nova llei de protecció de dades

  Les xifres que s’han posat sobre la taula són impressionants, almenys per a aquest sector de la protecció de dades. I encara poden quedar curtes. La sanitat espanyola es prepara per contractar, de forma massiva, un important nombre de Delegats de Protecció de Dades (DPD), una figura recollida en el nou Reglament General de Protecció de Dades per ‘blindar’ una informació tan sensible com és la de salut. Teòricament, això suposa que en poc més de deu mesos, els hospitals, tant públics com privats, i els centres de salut hauran d’incloure un agent d’aquestes característiques en el seu organigrama.

  Atès el nombre d’hospitals i centres d’Atenció Primària a Espanya parlem de 3.836 DPD: 788 per als hospitals i 3.048 per als centres de salut. Però atenció, no només hospitals i centres de salut tracten dades personals de salut, per tant de nivell alt, també consultes privades, fisioterapeutes, dentistes, etc. treballen amb aquest tipus d’informació i, d’una manera o altra, hauran de tenir aquest suport del DPD.

  S’entén, tanmateix, que no sempre podrà ser un perfil intern i amb dedicació exclusiva De fet, un delegat pot treballar en un o diversos hospitals i/o centres de salut, depenent de la grandària, per la qual cosa aquestes estimacions varien en funció de l’organigrama de cada institució sanitària.

  Les dades de salut són una prioritat del nou Reglament General, de fet totes les dades considerades sensibles, com les d’origen racial, religió, identitat sexual o ideologia política. Els DPD hauran de saber aportar seguretat i competitivitat a tots els nivells. I, bona notícia, això no ho podrà fer qualsevol, haurà de ser algú certificat, amb demostrades competències i experiència.

  Estar certificat és un esforç afegit per als qui ens dediquem a la protecció de dades, però a Aislopd estem absolutament d’acord amb aquest punt. Ha de servir per oferir més garanties per a tothom. D’una banda, els responsables de fitxers tindran més clar qui pot fer la feina i qui no, amb la tranquil·litat de tenir algú al costat que assessora com cal el tractament de les dades que gestiona i custodia. D’altra banda, el sector es professionalitzarà. Necessàriament, tendirem a estar més especialitzats, amb més coneixement i capacitat per ajudar a prendre decisions; per tant hi haurà suposats assessors de perfil baix que deixaran de contaminar el sector amb les seves males pràctiques. I sobretot, han de guanyar les persones, que amb aquest pas endavant dels qui gestionem la seva privacitat hauran d’estar més tranquil·les i amb més capacitat per gestionar els seus drets.

   Ja és a la venda el número 123

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu