PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Jordi Ventura Massó

Compres en un Nadal especial

Cada any el Nadal és especial per una raó o altra, i en concret, aquest que ja tenim a tocar, serà l’últim sota la normativa de la vigent LOPD. Al maig del 2018 ens regirem sí o sí pel Reglament europeu de Protecció de Dades i per una nova llei espanyola de protecció de dades.

Pel que fa a l’e-commerce, a més del fet que tots els europeus tindrem les mateixes obligacions i drets, ja siguem negocis o compradors, el més important és que el ciutadà serà l’eix sobre el qual giri qualsevol activitat que afecti al tractament de les seves dades personals.

A partir del proper any serà més important que mai informar clarament al consumidor i tenir el seu consentiment exprés per gestionar les seves dades, a més de tot el que ja implica, per se, la LSSI-CE. Per als negocis, ja siguin botigues o empreses com les de serveis de màrqueting, consultories de vendes o anàlisi de consum, el nou reglament també els afecta de manera substancial. S’haurà de revisar a fons les bases de dades antigues: l’obtenció del consentiment fefaent i explícit serà una batalla molt dura si es viu del tractament de dades i informació, dels perfils i del data mining.

Són canvis profunds. Veurem si tothom se’ls pren amb seriositat, amb el risc de veure’s fora del joc si obvia l’observança d’aquesta llei i del creixent interès del consumidor per la vetlla dels seus drets personals.

En tot cas, i mentre ens anem adaptant al nou escenari, us deixem uns petits consells per tenir en compte durant la voràgine consumista de les pròximes setmanes.
1. Navegueu des d’una connexió segura. No feu servir wifis públiques si heu de facilitar dades de pagament.
2. No feu cas a les ofertes via SPAM que rebeu a l’email i alerta amb les ofertes de remitents dubtosos amagats darrere marques conegudes.
3. Desconfieu de preus extremadament baixos. Ningú regala duros a quatre pessetes.
4. Consumiu en llocs reconeixibles. I si no els coneixeu, feu cerca per la xarxa per conèixer la fama d’aquesta “nova botiga”.
5. Exigiu sempre un servidor segur amb el protocol https i passarel·les de pagament segures. Les vostres dades de contacte i bancàries estan en joc!

I com que segurament haureu de donar-vos d’alta a cada lloc on feu una compra i cedir dades de contacte (una adreça de lliurament i una modalitat de pagament mínim), recordeu quan comenceu a rebre emails d’ofertes i promocions que heu de poder exercir la baixa i més endavant els drets ARCO.

Sobretot: no rebaixeu l’exigència de respecte a la vostra privacitat per unes ofertes nadalenques qualsevol. No abaixeu la guàrdia.

0
0
0
s2smodern

 Ja és a la venda el número 105