Donar exemple a l’escola

  Sovint s’ha comentat que la gestió de la pròpia privacitat i el coneixement dels riscos de la facilitat amb què la informació personal flueix per aplicacions i dispositius tecnològics serien un bon material per a la docència. Una assignatura en diferents moments dels cicles escolars seria molt profitosa.

  Així potser també els propis centres d’ensenyament prendrien nota de quines són les bones i les males pràctiques en aquest tema, principalment perquè és notòria la tendència de les escoles i instituts a treballar penjant informació al núvol.

  Les escoles han incrementat l’ús d’apps en l’entorn educatiu i mouen una gran quantitat de dades personals. El perill principal que corren aquestes dades és que s’utilitzen apps, emmagatzematge al núvol, correu electrònic o xarxes socials alienes a les plataformes dels centres i, en molts casos, podria existir un risc de pèrdua de control sobre les dades personals que s’aporten. Recentment l’AEPD ha publicat un informe sobre la utilització d’aplicacions que emmagatzemen dades d’alumnes al núvol.

  Són pocs els centres que han declarat haver establert normes internes per autoritzar el seu ús. A més, s’ha constatat l’ús d’una gran varietat d’aplicacions per part dels professors com, els quaderns de notes i organització de classes, realització de presentacions, creació i difusió de vídeos i accés a plataformes d’aprenentatge des de terminals mòbils.

  I quin perill pot tenir un quadern de notes? Doncs incloure perfils d’aprenentatge, preferències o comportaments de menors d’edat, entre altres informacions. És fonamental, doncs, que la incorporació de les tecnologies a les aules es realitzi respectant el dret a la protecció de dades d’aquells la informació personal dels quals es tracta.

  Alguns consells bàsics serien utilitzar únicament aquelles aplicacions que ofereixin informació clarament definida sobre qui tracta les dades, amb quina finalitat, així com on s’emmagatzemen, el temps que es guarden i les mesures de seguretat. Sempre, els professors haurien de sol·licitar autorització per al seu ús al centre, el qual ha de fer una avaluació de l’aplicació en matèria de seguretat de la informació.

  També, caldria informar de manera senzilla i transparent als pares o tutors sobre la utilització de la tecnologia a les aules, així com de les apps que utilitzin per tractar dades personals dels alumnes. Aquestes han de permetre’n el control per part dels tutors o professors dels continguts pujats pels menors, i especialment dels continguts multimèdia, amb els quals s’ha de tenir especial cura amb la publicació de fotografies o vídeos d’alumnes facilitats per tercers, tals com altres alumnes o professors.

  Amb tot això es guanyaria molt en conscienciació per posar en valor la privacitat de cadascú i qüestions de contingut sensible serien fàcilment interioritzades, com protegir contrasenyes, un tema que sembla bàsic però que fins i tot en la vida adulta faria posar la cara vermella a més d’un.

  Ja és a la venda el número 137

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu