Inici de curs amb el primer pedaç

  Com deia el poeta, tot és segons el color del vidre amb què es mira. A finals del mes de juliol, el govern d’Espanya va aprovar un reial decret per regular la inspecció i el règim sancionador en matèria de protecció de dades. Començava a haver-hi massa casos de dubtes, d’indefinició en l’aplicació de determinats punts del nou Reglament General i això estava generant una sensació d’inseguretat jurídica preocupant. L’AEPD havia de pronunciar-se davant denúncies d’usuaris però hi havia molts punts difusos.

  El tema és que, per una banda, és positiu que s’hagi posat fil a l’agulla, ni que sigui esgotant el mes de juliol, quan el reglament va entrar en vigor plenament el passat 25 de maig, dos anys després de la seva publicació a les institucions europees. Acceptem que ha de ser una eina col·laboradora i desbloquejadora.

  La contralectura és evident. La futura nova llei orgànica sembla eternitzar-se en el seu procés de tramitació… segueix encara com a projecte de llei. En el moment en què va ser presentada per primer cop se’n van fer gairebé 400 esmenes. Que tot plegat arribi a bon port sembla anar per llarg. Per això han calgut mesures urgents per adaptar a l’ordenament jurídic espanyol l’esmentada normativa comunitària.

  És curiós també que una de les primes coses que s’hagi hagut de regular i ordenar amb més cura sigui el tema de les sancions i les inspeccions. Sembla que segueix vigent allò de que ens agrada fer les coses “per força”. Primer mirem les conseqüències de no fer les coses bé i segons això, farem l’esforç de fer el que calgui per evitar grans mals.

  La nova norma posa el focus en la inspecció, el règim sancionador i els procediments d’instrucció. Així, delimita per a qui és aplicable el règim sancionador, els terminis de prescripció, les sancions previstes, quines són les entitats de certificació i quines les entitats acreditades per a la supervisió dels codis de conducta. Almenys, temporalment, en això estarem més tranquils. I diem temporalment, perquè la vigència del reial decret-llei serà fins a l’entrada en vigor de la nova legislació orgànica de protecció de dades, l’objecte de la qual serà adaptar definitivament l’ordenament jurídic espanyol al Reglament General de Protecció de Dades.

  És un pas més cap a la normalitat, però iniciar la temporada, en termes esportius, amb la sensació que com aquest pedaç en poden arribar més segons les contingències del moment, no és del tot engrescador, però som-hi!

  Ja és a la venda el número 131

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu