Venen corbes

  Estem acostumats a sentir allò dels 100 dies de gràcia quan es parla de nous polítics en el poder o càrrecs que exerceixen com a executius amb gran repercussió pública. És un temps que,  ves a saber perquè, es considera prudencial per a avaluar si el nou o la nova cap va encertant amb el camí que marquen les seves decisions o si el nou estil augura temps millors.

  En el cas del Reglament general de protecció de dades, la xifra ha superat amb escreix el centenar de dies. El temps de gràcia s’ha situat sobre els sis mesos i de cara a finals d’any el tema comença a posar-se més seriós. Les autoritats europees han deixat anar fa pocs dies que estan preparats per a exercir els seus nous poders i començar a imposar multes i fins i tot prohibicions temporals a les empreses que incompleixin la nova llei de privacitat de la Unió Europea. Qui llança aquest avís no és algú qualsevol, sino el responsable de privacitat de la UE, qui va assenyalar davant la premsa que la primera ronda de sancions s’espera per a finals d’any. Ell coordina la feina de les agències nacionals de privacitat. Recordem que, precisament, el que ha aconseguit el RGPD és unificar les normatives europees i homogeneïtzar tot el bloc. Per tant, el que es digui a Brussel·les té repercussió arreu.

  Sincerament, és per estar alerta. Ha dit que les sancions s’imposaran a molts països de la UE i afectaran a moltes empreses i administracions públiques, però no va donar més detalls perquè les investigacions encara estan en curs. Veurem en qui s’han fixat, si és un avís a les grans corporacions tecnològiques americanes, a les que regularment els cau una sanció per temes de seguretat i privacitat o què. Perquè una altre tema que cal recordar que aporta el nou RGPD és que es poden imposar multes a qualsevol empresa que operi a Europa, sense importar on estigui la seva seu.

  Aquest dia havia d’arribar. Des d’un primer moment es va posar un gran focus sobre l’apartat punitiu de la nova norma, molt més dolós per als infractors que les diferents lleis nacionals anteriors. Per tant, és lògic que quan els primers processos de denúncia comencin a arribar al seu final, hi hagi expectació per veure quin serà el barem del RGPD.

  Està bé conèixer-ho a títol informatiu, però segueixo insistint que el pal (o evitar-ho) no ha de ser el motiu que ens engresqui a mirar de fer les coses bé en matèria de protecció de dades. Hi ha suficients motius per a ser proactiu. Tant se val si les multes són així o aixà, no en vull sentir parlar de sancions. Parlem de fer les coses bé i amb voluntat de millora constant.

   

  Ja és a la venda el número 131

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu