María Lobato

    I+D = Innovació + Dret

    Cada vegada més, gràcies als avenços tecnològics i digitals, hi ha emprenedors que estan a la recerca constant d’innovació per a la creació d’un negoci. El més difícil de tot són els inicis però sempre sorgeix el mateix neguit: «Si parlo de la meva idea me la copiaran?» Així que, anem per parts.

    És important fer referència a que les idees, en el sentit estricte de la paraula, no poden ser protegides, si no que han d’estar materialitzades dins d’algun dret de Propietat Industrial.

    Però, què són els drets de Propietat Industrial? Segurament és la branca del dret més desconeguda i comprèn la defensa de determinades creacions que es protegeixen com autèntics drets de propietat. Encara que aquestes creacions no es poden tocar, es poden comercialitzar, és a dir, comprar, vendre, heretar, llicenciar o hipotecar com qualsevol altre bé físic (pis, terreny, cotxe)

    Aquestes creacions es materialitzen, entre d’altres, en Marques i Noms Comercials, Patents i Dissenys Industrials. Les Marques i Noms Comercials són signes que identifiquen en el mercat els productes i/o serveis que ofereixen. Poden estar formats per paraules, símbols, o combinació d’ambdós. Les Patents donen protecció a les invencions  que  resolen problemes tècnics, com per exemple: el motor d’un cotxe. I els Dissenys Industrials protegeixen l’aspecte visual extern d’un producte, com el color, el material, la textura i la forma. Aquests drets tenen una durada determinada i causen efecte només en el territori on es protegeixen.

    El registre dels drets de Propietat Industrial permeten al titular una exclusivitat sobre la seva creació, diferenciant els productes i/o serveis de la competència amb el símbol ®. Aquests drets són avaluables econòmicament i donen valor afegit a l’empresa, a més d’obtenir informació tecnològica de la competència, així com desenvolupar la I+D.

    Està clar que la protecció de la Propietat Industrial ha de ser una part important de la empresa, ja que facilitarà la seva expansió, evitarà infraccions i farà augmentar els beneficis.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu