María Lobato

    El Vi i la Propietat Industrial

    En Joan i en Josep Coll són propietaris d’una empresa vitivinícola al Penedès. La denominació social de la societat limitada és Germans de Vins, S.L, i així consta inscrit al Registre Mercantil.

    L’any 2020 van treure al mercat un nou cava amb la denominació «Germans Sota el Sol», i que està registrada com a marca de la Unió Europea a l’Oficina de Propiedad Intelectual de la Unión Europea (EUIPO), sota la classe de «begudes alcohòliques».

    Aquest cava és el resultat d’un nou procediment de fermentació en una ampolla de vidre creada per en Joan Coll. Aquesta ampolla té la forma d’una piràmide invertida, amb uns eixos als costats per tal de poder fer-la girar i remoure el contingut. Així és més fàcil controlar el líquid que s’acabarà convertint en un cava de gran qualitat. Aquesta creació nova i amb activitat inventiva, va ser registrada com a patent a l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM). Els germans Coll la volen oferir a altres cellers mitjançant contractes de llicència per obtenir uns rendiments econòmics, durant el temps de vigència de la patent, i permetria als cellers millorar la seva producció.

    En Joan i Josep consideren que l’ampolla de vidre amb forma de piràmide té caràcter singular i novetat i procedeixen a fer el registre com a disseny a l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), per tal de protegir l’aparença externa de l’ampolla.

    Poc temps després, unes caixes d’aquest nou cava van ser exportades als Estats Units i van obtenir un gran èxit. Els Coll han decidit ampliar el negoci a Nord Amèrica i, per evitar possibles imitacions i plagis, han registrat la denominació del seu cava «Germans Sota el Sol» com a marca internacional als Estats Units, Canadà i Mèxic mitjançant l’Organización Mundial de la Propiedad Intelectual (OMPI).

    Aquest és un exemple fictici, però és vàlid per ensenyar i explicar dins del cicle de vida d’una empresa com es poden protegir i gestionar les innovacions i marques que donen valor a un negoci.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu