María Lobato

    L’obra robada

    En Sergi és un artista de la comarca reconegut per les seves obres fotogràfiques. Realitza creacions en blanc i negre, afegint un detall de color vermell a les seves instantànies, convertint-les en una obra original que reflexa la seva personalitat com a autor.

    Fa uns dies, un amic li va comentar que una de les seves obres està decorant la sala d’un restaurant. Han fet una impressió de molt baixa qualitat, la foto s’ha ampliat per a que cobreixi tot l’espai de la paret, on el detall vermell queda difuminat. En cap moment en Sergi ha donat la seva autorització.

    Pot fer alguna cosa en Sergi? El dret de Propietat Intel·lectual considera com a autor a la persona natural que crea una obra literària, artística o científica, expressada per qualsevol medi o suport, tangible o intangible, actualment conegut o que s’inventi en un futur.

    En Sergi, com a fotògraf i autor de les seves obres, té reconeguts una sèrie de drets patrimonials i morals, denominats drets d’autor. Els drets morals que protegeixen el nom d’en Sergi com a autor i la integritat de la seva obra, s’han vist afectats. Els seus drets patrimonials, que són aquells drets exclusius que té per tal d’obtenir una compensació econòmica per l’ús de la seva obra per part d’una altra persona, també han estat vulnerats.

    La protecció dels drets d’autor s’obté automàticament sense necessitat de realitzar cap tipus de registre, només amb la simple creació de l’obra i es pot fer servir el símbol © per assenyalar que una obra està subjecta al dret d’autor.

    No obstant, hi ha sistemes de registre, com el Registre de la Propietat Intel·lectual o un simple dipòsit Notarial, que faciliten les controvèrsies que puguin sorgir sobre la titularitat o la creació d’una obra, entre d’altres.

    Actualment, crec que els autors, així com els subjectes derivats d’altres drets de propietat intel·lectual (actors, productors, músics, etc.) són un col·lectiu que els hi costa exercitar els seus drets sota els quals estan emparats, i regulats a la Llei de Propietat Intel·lectual. I no han d’abaixar la guàrdia davant les infraccions de plagi, còpies no autoritzades de música o llibres, divulgacions o transformacions d’obres no consentides que siguin detectades.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu