María Lobato

  Falses creences

  En Lluís ha heretat el negoci creat pel seu avi i que va ampliar el seu pare, després de molts anys de feina i esforços. L’empresa Gelat Eri, S.L. fabrica i comercialitza tot tipus de gelats tradicionals i sempre han estat molt ben rebuts a la comarca.
  Als anys 90, amb la revolució d’internet i creacions de dominis, el pare d’en Lluís va adquirir els dominis “gelateri.com” i “gelateri.es”. Sempre ho va veure com una oportunitat per donar a conèixer el negoci i va crear una de les primeres botigues on-line del sector.

  Actualment en Lluís vol obrir-se camí fora de la comarca, competint amb altres empreses gelateres de nova creació. Fa uns mesos va detectar que a les províncies de Girona i Tarragona hi havia una nova cadena de gelateries que estaven creixent molt, posicionant-se al mercat amb la denominació: El Gelat Neri. L’empresa familiar d’en Lluís confia que pot impedir l’ús d’aquesta denominació, perquè tot i no tenir la marca “Gelat Eri” registrada, té els dominis i la denominació social. És això cert?
  Malauradament no és així. L’empresa té la mateixa denominació que la denominació social al Registre Mercantil i amb el domini idèntic, però no té garantit l’ús de la denominació com a marca. És més, la marca pot ser registrada per un tercer aliè i no es podrà evitar.
  I és que... Tenir registrat un domini només permet impedir que un tercer en registri un d’idèntic. El mateix succeeix amb les denominacions socials, perquè un cop està registrada l’empresa al Registre Mercantil, no pot haver cap altre societat amb una denominació igual. Però tenir el domini registrat i/o la denominació social inscrita, no dona dret a utilitzar la denominació en exclusiva com a marca.
  Comercialitzar un producte o prestar un servei sense tenir la marca registrada i pensar que és suficient amb l’antiguitat de l’empresa o amb el registre del domini, no assegura poder impedir que un tercer registri la denominació com a marca. Només es pot impedir si s’acredita que és una marca notòria (es a dir, que és reconeguda al sector), però a la pràctica és molt difícil acreditar aquesta condició.
  Per tant, i per evitar riscos innecessaris, sempre és aconsellable registrar com a marca els signes que identifiquen en el mercat els productes i/o serveis que ofereix l’empresa.

  Ja és a la venda el número 137

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu