María Lobato

    La protecció del llegat familiar

    Els hereus de l’empresa Germans de Vins, S.L. continuen amb el llegat creat per la seva família, els germans Coll. En Joan havia creat una ampolla de vidre amb una forma de piràmide que tenia caràcter singular i novetat i van decidir registrar-la com a disseny, per tal de protegir la seva aparença externa.

    Properament es compleixen els 25 anys des de la data de sol·licitud del registre, on aquest disseny resultarà de domini públic per la seva caducitat i els hereus de l’empresa no podran fer res per evitar-ho.

    Però, pot la família fer quelcom per a conservar la protecció de l’ampolla? A la Propietat Industrial hi ha altres figures jurídiques que en determinades ocasions poden complementar el disseny, com seria la marca tridimensional i/o la propietat intel·lectual.

    Segons la Llei de Marques s’entén per marca “tot signe susceptible de representació gràfica que serveixi per distingir en el mercat productes o serveis d’una empresa respecte de les altres”. Dins d’aquesta definició s’inclou la protecció de la forma del producte o dels seu embalatge, on es situen les marques tridimensionals. Però aquesta forma, com l’ampolla de vidre piramidal, ha d’anar sempre associada a un signe distintiu com un color característic o una combinació de colors, a un logo, o a una denominació per tal de diferenciar-se dels seus competidors.

    Cada cop és més freqüent que es registrin com a marques aquells dissenys coneguts amb la clara intenció de que perdurin en el temps, sobre tot quan estan a punt de complir-se els 25 anys. Encara que aquesta opció no podrà evitar que un tercer reprodueixi el disseny de l’ampolla i afegeixi un signe distintiu completament diferent per evitar la possible infracció.

    Una altra opció seria la protecció de l’ampolla per propietat intel·lectual. La pròpia Llei del Disseny estableix que la figura del disseny i de la propietat intel·lectual són acumulables quan “el disseny que es tracti presenti en si mateix el grau de distintivitat i d’originalitat necessari per a ser protegit com a obra artística”. Per tant, la clau està en demostrar la creativitat del disseny.

    Però està clar que en el món de la Propietat Industrial i Intel·lectual no tot és blanc o negre. S’ha d’analitzar cada cas concret per a determinar la millor estratègia i solució.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu