María Lobato

    Estem perdent la nostra intimitat?

    Aquest estiu la Martina va decidir contractar un viatge organitzat i marxar de vacances amb unes companyes de feina. Dins del mateix viatge hi havia un grup de noies de València amb les quals van fer amistat i van fer juntes les diferents excursions i visites contractades. Després d’una gran setmana van arribar totes amb una maleta plena de records i de fotografies.

    Per a la Martina les xarxes socials són la seva eina de feina. Fa uns anys es va crear un perfil recomanant llibres que va tenir molt bona acollida. Avui les editorials li envien llibres per a que escrigui les ressenyes a les seves xarxes, però ella no surt mai a les publicacions perquè sempre ha volgut conservar aquest misteri de saber qui està darrera d’aquest perfil.

    Però uns dies després de tornar de vacances es va trobar etiquetada  a diferents fotografies. Una de les noies valencianes la va mencionar a una xarxa social on es veia a ella i a les amigues del viatge a les diferents platges i terrasses on van estar. Aquell dia la Martina va esclatar d’impotència perquè tot el que havia construït s’havia caigut com un castell de cartes... La seva imatge s’havia fet pública.

    El dret d’imatge d’una persona està recollit a la Constitució i desenvolupat a la Llei Orgànica 1/1982 de Protecció civil del Dret a l’Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a la Pròpia Imatge, el qual és considerat com intromissió il·legítima: la captació, reproducció o difusió d’imatges d’una persona en qualsevol moment o lloc de la seva vida privada.

    Naturalment, hi ha una sèrie d’excepcions, però en tot cas el que es busca és que qualsevol imatge d’una persona, ja sigui pública o privada dins del seu àmbit familiar i íntim, necessitarà del consentiment exprés per a que pugui ser publicada.

    Tots sabem que moltes fotografies acaben penjades a les xarxes socials i/o enviades a tots els amic i família, però hem de prendre consciència i demanar consentiment per a publicar les fotografies o, si més no, les persones fotografiades també haurien d’avisar que no volen que es pengin les imatges per evitar intromissions no desitjades.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu