María Lobato

    Resolem dubtes?

    Sembla mentida però porto un any escrivint articles sobre Propietat industrial i Intel·lectual, dotze històries que pretenen donar amb exemples quotidians una visió més entenedora de les marques, patents i altres drets de propietat industrial així com drets d’autor.
    Però sempre sorgeixen dubtes que es repeteixen amb assiduïtat. Així que aquest article serà completament diferent. Fem una selecció de les consultes i preguntes més freqüents que ens podem trobar. Comencem?

    - És obligatori el registre d’una marca, patent o disseny industrial? El registre dels drets de Propietat Industrial és recomanable ja que únicament amb el registre concedit neix el dret de propietat exclusiva i podrem defensar els nostres actius.
    - He rebut una carta d’una empresa, en nom de la OEPM, que indica que s’ha de fer un pagament per a que la meva marca sigui registrada i/o renovada, és cert? Els interessats han d’estudiar curosament els documents rebuts abans de realitzar qualsevol pagament perquè pot ser una carta que tingui la intenció d’estafar-nos.
    - Es pot fer servir una marca de forma diferent a com està registrada? Si, sempre i quan els elements modificats no alterin de manera significativa el caràcter distintiu de la marca ja registrada.
    - Puc exposar la meva invenció en una exposició abans de presentar la sol·licitud de patent? Si, però haurà de ser en una exposició oficial i presentar certificat expedit per l’autoritat de la exposició en un termini de 6 mesos per certificar i acreditar la seva novetat.
    - Quina diferència hi ha entre disseny industrial i model d’utilitat? Els models d’utilitat protegeixen invencions tècniques que resolen problemes tècnics a diferència dels dissenys industrials que només protegeixen l’aparença externa d’un producte.
    - Es pot incloure a una pàgina web una fotografia sense autorització de l’autor? La inclusió d’una fotografia constitueix un acte de comunicació pública i només la pot autoritzar l’autor de la obra.
    Aquest és un recull mínim i, com passa sempre en el món del Dret, aquestes respostes no es poden generalitzar a tots els casos, per tant sempre haurem d’examinar cada escenari en detall amb la intermediació d’un agent o advocat especialitzat que ens ajudi.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu