María Lobato

    Marca duplicada

    Fa tres anys la Júlia va obrir al Penedès el negoci que sempre havia somiat: una botiga de vestits de núvies. Al seu pla de negoci va tenir en compte totes les possibles despeses que tindria, així com les inversions que hauria de fer en construcció de marca (creació de naming, branding, registre de marca i pla de màrqueting). Uns mesos després de sol·licitar la marca, aquesta va ser concedida per l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM).
    De casualitat, navegant per les xarxes socials, va trobar una denominació idèntica a la seva i va veure que s’havia sol·licitat el seu registre com a marca a l’OEPM. Estava tranquil·la perquè creia que l’Oficina no la concediria per haver-hi una d’idèntica anterior, la seva. ERROR.

    A diferència d’altres oficines nacionals, l’OEPM no suspèn les marques que presentin denominacions idèntiques o similars a marques anteriors, si no que el mateix titular de la marca inicial ha de presentar una oposició. L’OEPM únicament fa una recerca d’anterioritats, però no és vinculant i presenta moltes deficiències perquè de vegades no localitza ni tan sols les marques que són idèntiques.
    Però es poden detectar les publicacions de marques posteriors a la meva? Sí. Amb el que es coneix com Servei de Vigilància de marques, i que realitza un control de nous registres que siguin idèntics, o molt similars, amb la finalitat de presentar una oposició. Aquesta operació es pot realitzar, fins i tot, en altres territoris on no hi hagi marques anteriors, però que interessi controlar per a una futura expansió o per veure la competència.
    D’altra banda, en el món de les patents, com a motor de la innovació que són, també és important disposar d’un Servei de Vigilància Tecnològica que permeti la recerca, recollida i filtrat de referències bibliogràfiques de les patents publicades més rellevants dins del sector interessat.
    S’ha de valorar que el registre de marques i patents és l’únic camí per guanyar posicions competitives en un  mercat que canvia constantment i que presenta un caràcter globalitzat. Per tant, es necessari disposar d’un Servei de Vigilància a mida que impedeixi l’accés al registre d’una marca idèntica o similar a una d’anterior, permeti conèixer la competència i tenir accés a les possibles novetats en l’activitat industrial.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu