María Lobato

  Un Nom no és igual a una bona Marca

  La Sabina viu a Alemanya i fa uns anys que va obrir el seu propi negoci de fabricació i venda de sabons artesanals. Va tenir tan bona acollida que va obrir una línia de perfums sota la marca “Perfumes”, aconseguint a Alemanya el registre de la denominació.

  La Sabina no sap perquè però les seves fragàncies tenen molt d’èxit a Espanya i ha decidit registrar la marca “Perfumes” a la Oficina Española de Patentes y Marcas per a la classe de perfums. Però la marca ha estat denegada, per què?

  La Oficina indica a la seva resolució que “El signe és incapaç de funcionar com a marca bé perquè no pot en absolut distingir productes o serveis o be perquè no pot diferenciar els productes o serveis per als quals se sol·licita la marca”.

  La normativa estableix una sèrie de prohibicions absolutes referides al signe per si mateix i impliquen que la marca presenta un problema intrínsec que impedeix que pugui accedir al registre.  Això significa que la marca no compleix amb els criteris mínims i necessaris establerts per la llei i no pot accedir al registre.

  Algunes de les prohibicions absolutes que ens podem trobar són:

  - Signes que no tinguin caràcter distintiu.

  - Signes genèrics o descriptius o que designin únicament la qualitat o la quantitat d’un producte.

  - Signes que formen part del llenguatge comú i habitual.

  - Paraules contraries a la llei, ordre públic i bones costums.

  - No es permet la reproducció d’escuts, banderes o altres emblemes sense autorització.

  Està clar que en la fase de naming, on es realitza tot el procés creatiu de buscar un nom per a un servei o producte que es convertirà en  marca, s’ha de fer tenint cura de no caure en cap d’aquestes prohibicions que impedeixi arribar a obtenir un registre vàlid. No podem oblidar que la creació de naming és una part important i principal per a desenvolupar després el projecte de marca.

  Triar un nom no vol dir tenir una bona marca. Aquest nom del producte o servei ha de complir amb moltes propietats, perquè serà allò recordat pel consumidor i usuari final, però a la vegada no ha de caure en les prohibicions taxades per la normativa.

   

  Ja és a la venda el número 137

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu