María Lobato

    Tasca pedagògica

    Sabíeu que el 26 d’abril se celebra el dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual? Aquesta efemèride té l’objectiu de divulgar i fomentar el valor que tenen els drets de Propietat Industrial (PI) i intel·lectual per a protegir la innovació, coneixements i creativitat de les empreses.

    Durant aquests tres anys que porto assessorant a diferents petites i mitjanes del Penedès i Garraf, m’he adonat que encara falta molta tasca pedagògica sobre la Propietat Industrial.

    Avui dia les petites i mitjanes empreses tenen departaments de RRHH, compres-vendes, atenció al client i, cada vegada més, de marketing i comunicació que realitza tasques de posicionament de marca, de producte, manteniments de webs, etc, però no hi ha cap persona (externa o no) encarregada de l’estratègia de protecció de la Propietat Industrial i intel·lectual de l’empresa...

    En moltes ocasions s’acostuma a delegar en la persona responsable de la gestió financera de l’empresa. Per què? Per què els drets de Propietat Industrial i intel·lectual són actius intangibles de les empreses i ells els gestionen? Per què s’han de pagar taxes i ells són els que s’encarreguen de decidir els pagaments d’anualitats de patents i les renovacions? No li trobo massa sentit, perquè normalment ho fan sense tenir cap formació en aquesta matèria.

    La defensa i adquisició de títols de propietat industrial necessita d’una bona estratègia i que tots els departaments estiguin alineats. Posem un exemple fictici (o no):
    - El Departament de I+D ha dissenyat un producte innovador i s’ha de patentar.
    - El Director General vol registrar la marca del producte a nivell nacional.
    - El Departament de Marketing promociona el producte a nivell internacional.
    - El Director Financer no té pressupost assignat per a la tramitació de la marca ni de la patent.

    Si tots els departaments no van coordinats, pot passar que no s’hagin valorat l’àmbit que pugui ser d’interès comercial per a protegir la marca i la patent; el departament de marketing pot haver trencat la novetat del producte per haver fet publicitat abans de registrar-ho, el director financer ha de veure que la protecció de la PI és una inversió, no una despesa, etc. Per això fa falta molta tasca pedagògica de PI en tots els departaments, a tots els nivells, incloent el personal extern.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu