María Lobato

  El peix gran té gana

  Fa unes setmanes les xarxes socials anaven plenes de vídeos i missatges advertint de les properes novetats de Meta. Aquest gegant de la comunicació volia utilitzar els continguts pujats pels propis usuaris a les seves xarxes per a entrenar la seva pròpia Intel·ligència Artificial (IA). El peix gran necessita alimentar-se dels peixos petits. Davant la reacció tan negativa dels usuaris, Meta ha hagut de fer-se enrere.
  La IA millora cada dia només amb l’entrenament. Proporcionar-li milions de dades i informació fa que els algoritmes “aprenguin” a obtenir millors resultant, apropant-se a la resposta humana. Però el problema principal és l’obtenció de les dades. Cada vegada necessita alimentar-se més i de forma variada, on les dades proporcionades han de ser obtingudes de fonts fiables i de forma legal.

  Els usuaris estan disposats a facilitar aquest contingut? Està clar que no. Suposa una intromissió a la privacitat, una vulneració al Reglament General de Protecció de Dades i del drets de imatge. Per exemple, molts artistes troben a les xarxes socials la seva finestra per a exposar les seves obres artístiques. Aquesta exposició oberta a tot el públic pot ser apropiada pels algoritmes de la IA creant contingut que infringeixi els drets d’autor per no haver obtingut la seva autorització. Per això és molt important i recomanable llegir la lletra petita dels avisos legals de les aplicacions, on adverteix de les cessions, i que moltes vegades passa desapercebuda.
  Si el que Meta pretenia no s’hagués aturat, podríem haver-nos trobat la cara del nostre fill com a imatge publicitària de bolquers, generada per IA, on haurien agafat “prestada” la imatge de la fotografia de les últimes vacances penjada a Instagram.
  Cada vegada més veig la Intel·ligència Artificial no com a una eina que ens ha d’ajudar, sinó com un monstre que s’està aprofitant de la creativitat humana. Suposo que Meta ja està buscant altres opcions que de ben segur coneixerem properament per continuar alimentant-se.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu