Convertim la dificultat en oportunitat

    S’acaba l’any, aquells dies que sembla que “s’acabi el mon”. Estem tots amb presses per realitzar les últimes operacions de l’exercici, esperant poder tancar amb els resultats desitjats. Tot això mentre s’ultimen els pressupostos de l’any 2020, en un entorn cada cop més canviat, molt convuls i ple d’incerteses.
    Com ens afectarà el Brèxit? Quin futur té la Unió Europea? Crec que tots compartirem que cal una reforma de la UE perquè ara mateix és dèbil i això afecta la competitivitat de les empreses. La desacceleració de l’economia, una realitat, quina durada i quina intensitat tindrà? I desprès, un tema que no puc deixar de comentar: la cimera mundial pel clima, sense acords. Un indicador de la impossibilitat de posar-nos d’acord per fer front al principal repte dels propers anys, preocupant.

    Molts interrogants que ens preocupen, se’ns fa difícil mirar cap al 2020 amb optimisme. Però no hem d’oblidar que els temps de canvis sempre han estat i seran temps d’oportunitats, per tant el repte és ser capaç de detectar-les en un context gens positiu. Convertim la dificultat en oportunitat!
    Una de les principals dificultats que afrontem les empreses és seguir el ritme d’un entorn que canvia constantment i a gran velocitat. Per què no agafem aquesta dificultat com una oportunitat? ‘Apuntem-nos al carro’ i siguem un agent impulsor enlloc d’anar a remolc i perdre competitivitat! En aquest sentit és molt positiu veure que al Gran Penedès hi ha moviments molt interessants. Un exemple és el primer Congrés d’Innovació, organitzat per l’entitat Tandenn, que es va celebrar el passat dissabte dia 14/12 a l’espai Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. L’esdeveniment va generar molt d’interès i va esdevenir una plataforma de reivindicació del talent dels emprenedors del territori de la Vegueria Penedès.
    El fet d’estar ubicats en un territori allunyat de les grans concentracions econòmiques del país també suposa sovint una dificultat, però segur que li podem trobar oportunitats. Les comarques del Gran Penedès són comarques on es viu molt bé, amb bons serveis, una vida cultural i associativa molt activa, centres formatius de nivell i una gran diversitat d’activitat econòmica. Per tant, amb gran potencial per atraure talent que valora treballar en un entorn immillorable.
    En visió territorial hi ha moltes oportunitats: establir col·laboracions entre empreses del territori, treballar els polígons industrials amb visió global de totes les comarques, realitzar promoció turística conjunta. El desplegament de la Vegueria Penedès està sent molt lent, els agents econòmics tenim l’oportunitat d’impulsar-lo en benefici de les empreses del territori.
    Bones Festes i els millors desitjos per a l’any 2020.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu