Un mes de març absolutament inesperat i excepcional

    Fa només un mes, en aquesta mateixa secció, parlàvem dels problemes de mobilitat de les comarques de la Vegueria Penedès, en un context de certa preocupació en el món empresarial per la desacceleració econòmica que s’esperava pel 2020. Ningú s’imaginava que al cap d’un mes portaríem 15 dies confinats a casa per un virus.
    En poques setmanes tot ha canviat, i moltes coses han deixat de ser prioritàries per deixar pas al repte col·lectiu d’eradicar el Covid19. Una situació que ens farà canviar com a persones i com a societat. Caldrà que ens replantegem moltes coses: estem disposats a continuar assumint els riscos de la dependència tecnològica i de matèria prima? tenen sentit molts dels llargs desplaçaments diaris per anar a treballar? Són algunes de les preguntes que ens ballen pel cap. Esperem que aprenguem dels errors comesos i que els canvis siguin a millor!
    Però primer s’ha de superar aquesta crisi i per fer-ho és indispensable una intervenció forta dels estats. És una situació excepcional i per tant calen mesures d’urgència, extraordinàries i temporals molt potents. El RDLL 8/2020 va ser un primer pas important, però insuficient, i els seu desenvolupament està sent força decebedor.

    Un dels aspectes que més preocupa és la inseguretat jurídica que ha provocat la poca concreció sobre quines són les activitats que queden cobertes per les mesures excepcionals. Les que s’ha ordenat el seu tancament està clar, però hi ha un grapat d’empreses que estan patint afectacions importants per la crisi del coronavirus i que no queda gens clar si queden cobertes. Cal ampliar i flexibilitzar els supòsits i així ho hem demanat.
    Per altra banda és molt important impulsar mesures per proporcionar liquiditat a les empreses, aturades o amb poca activitat. Intentar arreglar-ho amb préstecs avalats per l’estat no és la solució, les empreses necessiten diners no endeutament! Des de la FEGP estem demanant que durant la crisi sanitària es suspenguin les liquidacions fiscals i les quotes a la seguretat social de totes les empreses i que s’atorgui una moratòria en la devolució del principal dels préstecs. Són dues mesures que donarien veritable liquiditat a les empreses.
    Pel que fa als treballadors autònoms, les mesures que fins ara s’han aplicat són insuficients perquè només cobreixen a activitats suspeses o amb reducció d’activitat del 75%. Cal ampliar els supòsits si es vol donar una veritable cobertura a aquest col·lectiu.
    Són moments complicats i cal que, més que mai, siguem capaços de compartir, de treballar plegats. Aquests dies hem demostrat que ho podem fer, tots ens hem mobilitzat i coordinat per atendre la demanda de materials feta pel món sanitari. Estic segura que junts serem capaços de fer tot allò que ens proposem.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu