Assegurar el present i preparar el futur

    “A l’estiu tota cuca viu”, i efectivament ha arribat l’estiu i sembla que tot s’estigui començant a moure. Fa poques setmanes estàvem pendents de quan finalitzaria l’estat d’alarma i avui ja tenim turistes estrangers al país. Poc a poc els carrers de les nostres ciutats s’omplen de vida i les empreses van reprenent la seva activitat.
    Però amb la recuperació de l’activitat arriba un dels moments més crítics de la crisi, ara veurem quantes empreses no han pogut aguantar l’aturada i es veuran obligades a tancar. Durant els propers mesos es materialitzarà la repercussió de la pandèmia en l’economia del país, arribarà el moment de la gestió de la crisi en majúscules.

    La temporada d’estiu és una gran oportunitat pel sector del turisme, del qual depenen moltes empreses i llocs de treball, per pal·liar una mica els efectes del Covid-19. Però, malauradament, també aquí hem arribat tard! L’anunci fet pel govern espanyol el 12 de maig d’imposar 14 dies de quarantena i la falta de concreció en la data de reobertura de les fronteres han fet que molts turistes europeus hagin escollit altres destinacions. Així ens ho explicaven importants establiments de les nostres comarques: s’han cancel·lat moltes reserves degut a la indefinició.
    Per altra banda durant aquest darrer mes hem conegut la notícia del tancament de les plantes de Nissan, una notícia molt dolenta que ha caigut en el pitjor dels moments possibles. Un “avis per a navegants” sobre la falta de solidesa de gran part del nostre teixit industrial, amb moltes empreses que tenen el centre de decisió lluny d’aquí.
    Tenim un doble repte sobre la taula: assegurar el present i preparar el futur, un futur en el qual resulta indispensable disposar d’un pla industrial potent. Un pla industrial que destini recursos a recerca i innovació, que apliqui els avanços tècnics i científics per desenvolupar tecnologia, que potenciï la cooperació públic- privada i que sigui capaç d’atreure i retenir talent.
    En els propers anys arribaran molts recursos a Espanya, procedents del pla de recuperació de la Comissió Europea. Una grandíssima oportunitat per construir un teixit econòmic de futur, robust, capaç de generar ocupació de qualitat. Serà responsabilitat de totes i tots vetllar perquè, aquest cop, s’utilitzin de manera encertada.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu