Diversificació o especialització?

    Ens trobem en un moment en que pràcticament totes les administracions locals estan preparant plans estratègics orientats a la recuperació econòmica desprès de la pandèmia. Un dels debats que sempre es posa sobre la taula és si convé l’especialització d’un territori o si és millor impulsar la diversificació de l’activitat econòmica.
    La meva opinió és que la solució òptima és la combinació de les dues opcions: treballar una especialització per donar singularitat i força al territori, però a l’hora impulsar la diversificació d’activitats. Afortunadament a l’Alt Penedès això ja ho tenim.

    Quina ha estat la traducció en xifres? Una de les més clares és l’atur. Al setembre 2019 l’índex d’atur de l’Alt Penedès era del 9,92%, mentre la mitjana de Catalunya era del 10,25%. En un any, a setembre 2020 (últimes dades disponibles) a l’Alt Penedès l’índex d’atur estava al 12,19%, mentre a Catalunya arribava al 13,12%. Per tant s’observa que es manté per sota la mitjana i fins i tot amb més diferència.
    Amb això no vull dir que les empreses de l’Alt Penedès no hagin patit i continuïn patint els efectes de la crisi de la Covid-19, però la afectació està sent inferior a la mitjana de Catalunya. El mix d’activitat econòmica que té la comarca, amb una especialització al voltant de la vitivinicultura, però convivint amb una gran varietat d’altres activitats, segur que ha estat decisiu en aquesta tendència. Analitzant-ho amb més detall observem en primer lloc que un 38,48% del PIB de la comarca de l’Alt Penedès prové de la indústria, mentre la mitjana catalana es situa al 19,72%. Això ha tingut un efecte claríssim en positiu perquè el sector del turisme ha estat dels més afectats amb diferència.
    Però alhora dintre de l’activitat industrial també trobem una gran diversificació: indústries extractives i energia contribueixen amb un 4,54% al PIB de la indústria, alimentació, tèxtil, fusta, arts gràfiques, química i cautxú un 72,33% i metal·lúrgica, maquinària, material elèctric i transport un 23,13%.
    Per tant sembla que sigui una bona opció que les polítiques de promoció econòmica de l’Alt Penedès tinguin molt en compte la singularitat del territori, però sense deixar de treballar per mantenir la diversificació d’activitats existent.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu