La mobilitat, una de les claus per a la competitivitat del territori

    Fa poques setmanes l’aixecament d’alguns peatges ocupava gran part dels titulars dels mitjans de comunicació. Des de la FEGP ho valoràvem amb satisfacció moderada, perquè a dues de les comarques de la Vegueria Penedès, Garraf i Baix Penedès, continuen existint uns dels peatges més cars de Catalunya, els de la C32 Sud, fet que ara està afectant de manera negativa la mobilitat de l’AP7 alliberada.

    Com sabeu, per a l’actual Junta Directiva de la FEGP la millora de les comunicacions és un tema prioritari i s’hi ha estat treballant intensament durant els darrers dos anys. S’han mantingut diverses reunions amb agents del territori, el departament de territori i sostenibilitat, el Conseller Calvet i la Consellera Chacón, i abans de l’estiu es va constituir la Taula de Mobilitat del Penedès.
    Durant els propers mesos caldrà molt diàleg i treball, no té cap sentit que s’alliberin unes vies i que en quedin d’altres de pagament, les condicions han de ser igualitàries a tot el territori. Seria coherent que l’Estat alliberés els peatges autonòmics, tal com ha fet a altres comunitats.
    Però quan parlem de mobilitat acostumem a centrar el debat en les comunicacions amb Barcelona i prestem poca atenció a les comunicacions internes de les comarques i especialment als seus polígons.
    En el cas de les comarques de la Vegueria Penedès el transport públic intern és molt deficitari. Aquest fet és un gran obstacle per a la mobilitat de treballadors i treballadores entre les comarques, però també per a una eficient gestió de la formació.
    Ara mateix les empreses tenen moltes dificultats per trobar personal qualificat, mentre diversos informes (per exemple l’índex de competitivitat comarcal de la FEGP) ens indiquen que aquests perfils resideixen a la comarca o comarques veïnes, però les deficiències en el transport intern no faciliten la seva incorporació en empreses del territori.
    En el cas de la formació passa el mateix, per als estudiants resulta en molts casos més fàcil estudiar fora del territori, degut a la dificultat de trobar transport públic directe als centres formatius propers.
    Per tant si volem augmentar la competitivitat de les comarques de la Vegueria Penedès hi ha un element on queda molt per fer: la mobilitat. Esperem que la Taula de Mobilitat comenci properament a treballar i sobre tot que puguem veure aviat actuacions transcendentals al territori.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu