Les prioritats

  Estem a l’inici de l’any 2022, que ens ha de portar la sortida de la crisi de la Covid-19. Aquest seria el primer titular que ens ve al cap, però és realment important? Evidentment gestionar els problemes del dia a dia és imprescindible, però sense oblidar els reptes globals.

  Malauradament portem massa anys de crisis permanents que es solapen i això fa que la gestió del curt termini sigui sempre prioritària, mentre no ens queda temps per afrontar les problemàtiques globals que tenim sobre la taula: la crisi climàtica, la creixent rivalitat entre les grans potències, les disrupcions al comerç global i cadenes globals de valors, les desigualtats sistèmiques entre nord i sud, la disrupció digital, etc.
  Estem en un moment de grans canvis: la transició climàtica, energètica i digital, i les grans transformacions necessiten governança i lideratge. Serem capaços? Estem preparats? Per a mi aquestes són les grans preguntes de l’any 2022, un any en què hem de ser capaços d’impulsar la coordinació internacional i començar els canvis globals que ara mateix haurien d’estar al primer lloc de les agendes mundials.
  A nivell europeu els Fons Next Generation són una molt bona notícia, uns fons de recuperació orientats a les prioritats globals: transició ecològica-pacte verd, transició digital, reindustrialització. Aquest any 2022 hauríem de començar a veure com es materialitza aquesta inversió a casa nostra. Són una gran oportunitat per preparar el nostre país pels reptes globals, esperem que els nostres governants estiguin a l’alçada i en facin un bon ús.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu