Resiliència, la paraula de l’any 2022

  Ahir vaig poder compartir un dinar distès amb un petit grup d’empresaris i empresàries, amics i amigues, i hi va haver unanimitat en què la paraula “resiliència” és “la” paraula de l’any 2022. 
  Finalment el darrer trimestre ha anat millor del que s’esperava, ens hem de remuntar a l’any 2008 per trobar xifres d’afiliació similars a les actuals. Però aquests resultats no han estat casuals, són fruit de la gran fortalesa i capacitat d’adaptació de la nostra societat en general: teixit productiu i consumidors.

  Les empreses han hagut de fer front a dificultats molt importants: accés a components i matèries primeres, increment de costos, pujada d’interessos, manca de personal. I ho han aconseguit, majoritàriament amb xifres de facturació força bones, encara que normalment amb marges molt més ajustats. Però, a més, els consumidors no s’han deixat intimidar per un entorn ple d’incerteses  i han continuat tirant de l’economia.
  Recordeu durant el mes de juliol que la majoria de previsions anunciaven un panorama molt negatiu de cara al darrer trimestre 2022? Doncs no ha estat així! I és que cada cop és més difícil fer previsions perquè ens movem en un context totalment nou, que resulta complicat calcular com evolucionarà.
  Només sabem amb certesa que la situació és complexa i fràgil i que qualsevol petit incident pot tenir un efecte negatiu, o no. Però en tot cas de moment podem celebrar que l’any 2022 ha anat força bé, gràcies a la gran resiliència de la nostra societat en general.
  Bon Nadal i que l’any 2023 ens porti pau, salut i felicitat.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu