Què ens portarà l’any 2023?

    Quan comença un nou exercici tothom intenta definir les perspectives per a l’any. Especialment a les empreses és molt important per poder fer les previsions i dissenyar un mapa de riscos i oportunitats. Però fer aquesta definició cada cop és més complicat, perquè ens movem en un entorn absolutament nou, que canvia molt ràpidament i que està ple d’incerteses.

    Per aquest motiu la majoria d’empreses han tendit, en els darrers anys, a modificar els processos per ser més àgils i tenir capacitat d’adaptació en poc temps a noves circumstàncies, que poden ser riscos però també oportunitats a aprofitar.

     Els resultats de l’any 2022, fent referència a Catalunya, demostren que això ha estat així, perquè, tot i les grans dificultats i fets inesperats sobrevinguts, les empreses han aconseguit, majoritàriament, tancar amb bons resultats. El teixit econòmic català ha demostrat ser fort i resilient, i hem vist nivells màxims d’afiliació i xifres d’atur que ens hem de remuntar al 2008.

    Ara comença un any de clara desacceleració dels ritmes de creixement, tendència que ja s’ha visualitzat durant el darrer trimestre del 2022. L’hivern serà molt dur, especialment pels problemes energètics. Però en l’entorn europeu Espanya és dels països més ben posicionats, perquè no depèn del gas rus. De cara a final d’any sembla que la tendència hauria de millorar i es podria tancar l’any amb un creixement del PIB al voltant de l’1%. Però, com deia al principi, depèn de molts factors.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu